Πασίγνωστο τροπικό φρούτο που τρώμε όλοι μας κινδυνεύει με εξαφάνιση!! Τι λένε οι ειδικοί για την πρωτοφανή απειλή!! - celebs.gr
ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Πασίγνωστο τροπικό φρούτο που τρώμε όλοι μας κινδυνεύει με εξαφάνιση!! Τι λένε οι ειδικοί για την πρωτοφανή απειλή!!

Ένα πασίγνωστο τροπικό φρούτο που τρώμε όλοι μας κινδυνεύει με εξαφάνιση, οι ειδικοί προειδοποιούν, καθώς μια θανατηφόρα τροπική ασθένεια εξαπλώνεται σε όλες τις καλλιέργειες ανά τον κόσμο.

Γνωστή σαν ασθένεια του Παναμά, ονομάζεται ο μύκητας Fusarium oxysporum f.sp. cubense, ένας μολυσματικός οργανισμός ο οποίος έχει ήδη εξαπλωθεί στην Ασία, την Αφρική, την Μέση Αναστολή, την Αυστραλία και την Κεντρική Αμερική.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν η συγκεκριμένη ασθένεια φτάσει στην Νότια Αμερική και χτυπήσει την μπανάνα Κάβεντις – το πιο γνωστό είδος μπανάνας και πιο συνηθισμένο για κατανάλωση παγκοσμίως – ίσως και να προκαλέσει την εξαφάνιση του.

The humble banana is facing potential extinction as a killer disease threatens to destroy the humble yellow fruit. Salvation for bananas could come in the shape of a rare Madagascan tree, where an unpalatable, wild species of banana is growing that is immune to Panama disease

Η χημική αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ασθένειας έχει αποδειχτεί αναποτελεσματική μέχρι στιγμής και αδυνατεί να περιορίσει την εξάπλωση της ασθένειας, με τους φυτοπαθολόγους να είναι σε θέση να την περιορίσουν μόνο βάζοντας σε αυστηρή καραντίνα το υγιές υπόλοιπο της καλλιέργειας.

Οι διάφορες ποικιλίες της μπανάνας Κάβεντις είναι γενετικά σχεδόν ίδιες μεταξύ τους με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο παθογόνο να είναι σε θέση να εξαπλωθεί με μεγάλη άνεση.

Biologists are rushing to create a hybrid between the Cavendish banana and the Madagascar banana in the hope of creating a super-banana. It is thought that combining the two types could produce a best-of-both scenario, with the hybrid being both edible and durable 

Η σωτηρία για τις μπανάνες Κάβεντις ίσως μπορέσει να προκύψει από ένα σπάνιο δέντρο που φυτρώνει στη Μαδαγασκάρη, το οποίο έχει απαίσια γεύση, αλλά είναι ένα άγριο είδος μπανάνας που έχει ανοσία στην ασθένεια του Παναμά.

Οι βιολόγοι των φυτών τώρα βιάζονται να δημιουργήσουν ένα υβρίδιο μεταξύ των δύο ειδών μπανάνας, της μπανάνας Κάβεντις και του δέντρου από την Μαδαγασκάρη, με την ελπίδα οι επόμενες γενιές να αποδειχτούν ανθεκτικές στον μύκητα.

Πηγή:www.dailymail.co.uk

Επεξεργασία-μετάφραση:www.celebs.gr

Leave a Comment