Κορονοϊός: Τι προβλέπει για σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - celebs.gr

Breaking

Κορονοϊός: Τι προβλέπει για σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

featured image

Στις τοπικές δημοτικές Αρχές ανατίθεται η ευθύνη για τον αριθμό των συμμετεχόντων πωλητών στις λαϊκές αγορές, ενώ μένει ανοικτό το ενδεχόμενο επανακαθορισμού της αναλογίας ατόμου ανά τ.μ. και η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των ατόμων στα σούπερ μάρκετ.

Αυτά προβλέπονται στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναρτήθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με βάση τα νέα μέτρα, αν οι τοπικές δημοτικές Αρχές θεωρήσουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα αποσυμφόρησης των λαϊκών αγορών της διοικητικής τους ευθύνης, προκειμένου να διασφαλισθεί η αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού, μπορούν να προβλέψουν, με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, περαιτέρω μείωση των συμμετεχόντων πωλητών, παραγωγών και επαγγελματιών, σε σχέση προς το ποσοστό που οριζόταν σε προγενέστερες υπουργικές αποφάσεις και στην ΠΝΠ της 25ης Φεβρουαρίου. Με βάση τη νέα ρύθμιση η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί το 70% των αδειών.

Αναφορικά με τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ γίνεται με ευθύνη των διοικήσεών τους διασφαλίζοντας ότι τηρείται η αναλογία του ενός ατόμου ανά 15 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους. Πάντως στη νέα ΠΝΠ προβλέπεται πως με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μπορεί να επανακαθοριστεί η αναλογία ατόμου ανά τετραγωνικό μέτρο και η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των ατόμων.

Αντισηπτικά

Σε ό,τι αφορά στα στοιχεία για τις ποσότητες σε χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα, αντισηπτικά μαντηλάκια, αιθυλική αλκοόλη, είτε προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών παρασκευασμάτων είτε διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση με αλκοολικό τίτλο 95%, και τα τεστ για την ανίχνευση λοίμωξης του κορονοϊού που είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν οι εταιρείες, πρέπει να επικαιροποιούνται εντός προθεσμίας τριών ημερών από την αρχική και κάθε επόμενη δήλωση -με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ που υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις, στις οποίες αναφέρουν τις διαθέσιμες ποσότητες της ημέρας καθημερινά- το αργότερο μέχρι την έναρξη λειτουργίας τους.

Σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης % Επενδύσεων, μπορεί να επανακαθορίζονται τόσο η ανώτατη ποσότητα τεμαχίων ανά πελάτη, όσο και τα είδη των ανωτέρω προϊόντων.


Πρόστιμα στα σούπερ μάρκετ για μη αποστολή δεδομένων τιμών

Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν καταστήματα υπεραγορών τροφίμων (super market) και ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών τους το έτος 2018 υπερέβαινε τα 90.000.000 ευρώ ετησίως, υποχρεούνται να αποστέλλουν τα δεδομένα τιμών για τα προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Καταναλωτής που διατηρούν η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών & Αλιείας ΑΕ.

Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει διοικητικό πρόστιμο ύψους από 1.000 έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης και κατά περίπτωση. Με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων είναι δυνατόν να προβλέπονται ειδικότερα κριτήρια για την κλιμάκωση των κυρώσεων.

Συνέχιση χρηματοδότησης πράξεων ΕΣΠΑ

Η χρηματοδότηση του συνόλου των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, και οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση δομών, η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί μερικώς ή πλήρως στο πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού ή περιλαμβάνουν ενέργειες που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο δομών υπό αναστολή λειτουργίας για τον ίδιο λόγο, όπως η δράση «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», καθώς και δράσεις για την ενίσχυση σχολικών και εκπαιδευτικών δομών που περιλαμβάνουν και μισθοδοσία εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών, συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της ως άνω αναστολής σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των πράξεων, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες, ανεξαρτήτως του τρόπου χρηματοδότησης αυτών.

Η συνέχιση της χρηματοδότησης πραγματοποιείται υπό τον όρο της μη διπλής χρηματοδότησης ίδιων δαπανών μέσω άλλων δράσεων ή ενισχύσεων, συγχρηματοδοτούμενων ή μη, που υλοποιούνται στο πλαίσιο μέτρων που λαμβάνει η χώρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων μπορεί να ορίζονται ειδικές προϋποθέσεις για τη συνέχιση και το ύψος της χρηματοδότησης ανά κατηγορία δράσεων και πράξεων.

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ