Τα…«golden boys» του ΔΕΔΔΗΕ αντί να παραιτηθούν μετά το σάλο με το μπλακάουτ, συνεχίζουν το… πάρτι - celebs.gr

Breaking

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Τα…«golden boys» του ΔΕΔΔΗΕ αντί να παραιτηθούν μετά το σάλο με το μπλακάουτ, συνεχίζουν το… πάρτι

featured image

Αφησαν χωρίς ρεύμα μία εβδομάδα τα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας, σφύριζαν αδιάφορα για το χάος που δημιούργησαν σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, μετέθεταν τις ευθύνες στους δημάρχους και στην κλιματική αλλαγή, αλλά σήμερα εξακολουθούν να στρογγυλοκάθονται στις καρέκλες τους, διεκδικώντας και… bonus για τις επιδόσεις τους!

Ο λόγος για τα «golden boys» του Κωστή Χατζηδάκη, που μπήκαν στο τιμόνι του ΔΕΔΔΗΕ για να τον πουλήσουν σε τιμή ευκαιρίας και πέτυχαν εν τω μεταξύ να μειώσουν κι άλλο την αξία του, αποδεικνύοντας εμπράκτως, εις βάρος των καταναλωτών, τις τραγικές αδυναμίες ενός κρίσιμου φορέα κοινωφελούς υπηρεσίας. Σαν να μην έγινε τίποτε, οι κύριοι Μπακατσέλος και Μάνος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, αντίστοιχα, συνεχίζουν να επισκέπτονται «ανέμελοι» τα γραφεία τους, όταν, βεβαίως, δεν βρίσκονται αλλού για «εξωτερικές» δουλειές.


[expander_maker more=»Διαβάστε περισσότερα» less=»…»]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 Έστειλαν στο νοσοκομείο γυναίκα, επειδή τους κατήγγειλε για «κορονο-ψήσιμο»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 «Survivor»: Το ρολόι του Ατζούν που τράβηξε τα βλέμματα και αξίζει μια περιουσία

Γιατί και οι δύο φαίνεται να έχουν παράλληλες ασχολίες, εκτός από τα καθήκοντά τους στην κοινωφελή επιχείρηση. Το πρώτο ερώτημα είναι, βεβαίως, αν κατά την αντίληψη της κυβέρνησης που τη διόρισε η διοίκηση ενός τόσο ευαίσθητου φορέα, επιφορτισμένου με τη λειτουργία αλλά και με τη συντήρηση του δικτύου ηλεκτροδότησης, δεν συνιστά θέση εργασίας αποκλειστικής απασχόλησης. Είναι, δηλαδή, μια εργασία περιορισμένης ευθύνης, που επιτρέπει την παράλληλη ενασχόληση με άλλες, προσωπικού χαρακτήρα, επιχειρήσεις;

Το δεύτερο συναφές ερώτημα, που έχει ασφαλώς και νομική διάσταση, είναι αν προκύπτει ασυμβίβαστο για τους δύο «αστέρες» του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς η επιχείρηση παραμένει (προς το παρόν) 100% θυγατρική της ΔΕΗ, η οποία με τη σειρά της παραμένει δημόσια. Πέραν αυτού όμως, η «παράλληλη» επαγγελματική δραστηριοποίηση των ανώτατων στελεχών ενός τέτοιου φορέα συνιστά μείζον ηθικό θέμα για το πώς αντιλαμβάνονται τα καθήκοντά τους. Και, επιπλέον, συνιστά πολιτικό ζήτημα για όλους όσοι επαγγέλλονται το «επιτελικό» κράτος με… part time εργασία στις δημόσιες κοινωφελείς υπηρεσίες!

Σωρηδόν οι υποχρεώσεις και τα καθήκοντα του κ. Μπακατσέλου

Ο πρόεδρος, λοιπόν, του ΔΕΔΔΗΕ Νίκολας Μπακατσέλος (ο ίδιος προτιμά την προσφώνηση «Νικόλαος»), γόνος της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας της Θεσσαλονίκης, όπου πηγαινοέρχεται, είναι παράλληλα και πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, με πλείστες όσες υποχρεώσεις και καθήκοντα. Αυτοί που τον ξέρουν υποστηρίζουν ότι είναι τέτοια η αφοσίωσή του στους σκοπούς του συγκεκριμένου σωματείου, που, σε ένδειξη νομιμοφροσύνης προς την πρεσβεία, υποχρεώνεται να ακολουθεί αυστηρά τις στιλιστικές επιλογές του «μοδάτου» Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ.

Το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο είναι από μόνο του ένας τεράστιος οργανισμός, με περίπου 1.000 μέλη, εκ των οποίων κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρίες της χώρας. Οργανώνει ομιλίες, συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις που απαιτούν τη φυσική παρουσία του επικεφαλής του. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι από μόνο του είναι μια επιχείρηση. Ομως ο κ. Μπακατσέλος δεν έχει αφήσει και την οικογενειακή επιχείρηση. Εμφανίζεται ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο επίσημο site της εταιρίας Pyramis, του πρώτου ελληνικού ονόματος, όπως συνηθίζει να λέει, στην κατασκευή ανοξείδωτου νεροχύτη

Επειτα από τόσες επιτυχημένες ασχολίες, είναι απορίας άξιον γιατί αποφάσισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του και στον ΔΕΔΔΗΕ, όταν είναι σαφές από το ΦΕΚ ίδρυσης της εταιρίας ότι τα σχετικά καθήκοντα μπορεί να ασκεί ο διευθύνων σύμβουλος. Και ακόμη πιο ανεξήγητο είναι γιατί πρέπει ο Ελληνας φορολογούμενος να πληρώνει τον ταλαντούχο κ. Μπακατσέλο για αυτές τις αχρείαστες υπηρεσίες. Ισως επειδή πένεται και προσπαθεί να συμπληρώσει τα προς το ζην με «εξτραδάκια». Ή, το πιθανότερο, επειδή, ως έμπειρος στα δημοσιογραφικά (η οικογένειά του είχε πρωταγωνιστήσει στο εκδοτικό ναυάγιο της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος»), αποφάσισε σε πρόσφατο συνέδριο του επιμελητηρίου να «ανακρίνει» ο ίδιος τον πρωθυπουργό που τον διόρισε και, όπως ομολόγησαν οι παρευρισκόμενοι, στέναξαν και οι… πέτρες. Δεν άφησε τον Κυριάκο σε χλωρό κλαρί… Αν, πάλι, ο κ. Μπακατσέλος έχει από την πρώτη στιγμή παραιτηθεί από την αμοιβή για την παρουσία του στα Δ.Σ. της εταιρίας καθώς και από τα υπόλοιπα προνόμια, όπως θα όφειλε να είχε κάνει οποιοσδήποτε ευπατρίδης επιχειρηματίας, ας μας το διευκρινίσει, για να του πούμε και μπράβο.


Μισθός 120.000 ευρώ, ετήσιο μπόνους 50%, κάρτες και Ι.Χ. για τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ

Αυτός, πάντως, που δεν έχει παραιτηθεί από τον μισθό των 120.000 ευρώ, το ετήσιο bonus 50%, τις εταιρικές κάρτες και το «αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού» είναι σίγουρα ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος, που Κύριος οίδε γιατί δεν απολύθηκε μετά το απερίγραπτο φιάσκο με τη «Μήδεια». Πολυάσχολος και αυτός, δηλώνει στο βιογραφικό του «συνιδρυτής νεοφυών επιχειρήσεων βιοϊατρικής τεχνολογίας» και μάλλον θα εννοεί αυτές που απέκτησε με τον γαμπρό του Δημήτρη Φωτιάδη, όπως η PD Νeurotechnology, που ιδρύθηκε το 2015 με έδρα το Λονδίνο και ειδικεύεται σε ιατρικές συσκευές για την παρακολούθηση της νόσου του Πάρκινσον.

Σε αυτήν ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ εμφανίζεται ως επιχειρησιακός διευθυντής («business director»), υπεύθυνος για τους τομείς λειτουργίας και χρηματοδότησης. Ομως ο καθηγητής Δημήτρης Φωτιάδης, σύζυγος της κατά 10 χρόνια μεγαλύτερης αδελφής του κ. Μάνου, έγινε περισσότερο γνωστός στο πανελλήνιο από το σκάνδαλο του 2011 με το Τεχνολογικό Πάρκο Ιωαννίνων και την υφαρπαγή τεράστιων κοινοτικών επιδοτήσεων (ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ!), που προκάλεσε την επέμβαση της OLAF στην οικία του στα Ιωάννινα, αλλά και του δικού μας ΣΔΟΕ. Ο ίδιος ο κ. Φωτιάδης, σημαίνον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Ηπειρο, ισχυρίστηκε τότε ότι δεν τον αφορούσε, παρότι πληθώρα δημοσιευμάτων εκείνης της περιόδου τον εμφάνιζε ως αποκλειστικό πρωταγωνιστή της δύσοσμης εκείνης ιστορίας.

Λίγο αργότερα το όνομά του ακούστηκε και σε σκάνδαλο λογοκλοπής που απασχόλησε τότε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο οποίο επίσης υποστηρίζει ότι δεν είχε προσωπική ανάμειξη, αλλά οι περιπέτειες αυτές δεν φαίνεται να ανέκοψαν, μαζί με την ακαδημαϊκή καριέρα του, και την επιχειρηματική του έφεση. (Αλήθεια, τι έγινε με όλες αυτές τις επιδοτήσεις αλλά και με την έρευνα της ΟLAF και του ΣΔΟΕ για τον Δημήτρη Φωτιάδη; Εχουν εκδοθεί σχετικά πορίσματα; Και πού κατέληξαν όλα αυτά, θα μας πει κανείς;).

Πολυάσχολη και η Αναστασία Μάνου

Η Αναστασία Μάνου, από την πλευρά της, σύζυγος του καθηγητή και αδελφή του διοικητή του ΔΕΔΔΗΕ, εμφανίζεται εξίσου πολυάσχολη. Πρώην στέλεχος της εταιρίας συμβούλων ΣΥΝ του αείμνηστου δημοσιογράφου Νίκου Μαράκη, υπήρξε και γενική γραμματέας της γνωστής και μη εξαιρετέας «Διαφάνεια-Ελλάς» του Κώστα Μπακούρη. Κατά καιρούς φερόταν ότι έχει συμμετοχή 50% σε πλήθος συμβουλευτικών εταιριών περιορισμένης ευθύνης με έδρα το Λονδίνο (σε όλες αυτές τις εταιρίες το υπόλοιπο 50% ανήκε στον Νικόλαο Μαράκη), ενώ εξακολουθεί να κατέχει το 100% των μετοχών της ανώνυμης εταιρίας οπτικοακουστικών παραγωγών White Fox, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας, εκτός από την ίδια, ως διευθύνουσα σύμβουλο, συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια και ο σύζυγός της, με τον οποίο συνεργάζεται τουλάχιστον από το 2015 ο αδελφός της Αναστάσιος Μάνος στην εταιρία που προαναφέραμε με τις ιατρικές συσκευές!

Η Αναστασία Μάνου εμφανίζεται, επιπλέον, ως διαχειρίστρια στην εταιρία Envitech Solutions EΠΕ, με αντικείμενο την «παροχή υπηρεσιών προϊόντων ενέργειας περιβάλλοντος», της οποίας ενεργό μέλος, σύμφωνα με το μητρώο εταιριών, εμφανίζεται επίσης ο αδελφός της, σημερινός διευθύνων σύμβουλος στον ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος. Και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι τρεις αυτές εταιρίες, με αντικείμενα δραστηριοτήτων εντελώς άσχετα μεταξύ τους, η White Fox των ραδιοτηλεοπτικών παραγωγών, η PD Νeurotechnology, με τις συσκευές για το Πάρκινσον, και η περιβαλλοντική Envitech Solutions, φαίνεται να έχουν την ίδια έδρα στην Αθήνα, επί της οδού Τερτσέτη, αριθμός 89, στο Νέο Ψυχικό. Ολα αυτά, βεβαίως, μπορεί να μη σημαίνουν τίποτε, μπορεί όμως να σημαίνουν και πολλά, που ίσως ανάγονται σε άλλες αρμοδιότητες, πέραν της δημοσιογραφικής…

«Προίκα» στον Σκρέκα από τον Χατζηδάκη!

Πάντως, για να μην αδικούμε καταστάσεις, θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτά τα… ωραία στον ΔΕΔΔΗΕ, από τις τεράστιες αυξήσεις στους μισθούς των στελεχών έως την παράλληλη ενασχόληση με προσωπικές επιχειρήσεις, που δεν αφήνουν χρόνο για τα υπηρεσιακά καθήκοντα, από ό,τι απέδειξε η «Μήδεια», δεν έχουν σχέση με τον σημερινό υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα. Οφείλονται στον προκάτοχό του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος διόρισε αυτά τα «golden boys», ύστερα και από εισήγηση -όπως ακούγεται- συγκεκριμένης εταιρίας «ατζέντηδων» (headhunters).

Ο νέος υπουργός δεν έχει καμία ευθύνη ούτε, φυσικά, για το μπλακάουτ, που πήγαν κάποιοι να του φορτώσουν εντέχνως. Ομως το ερώτημα είναι τι θα κάνει με τους πραγματικούς υπευθύνους. Αφού δεν μπορεί να τους απολύσει λόγω… άνωθεν προστασίας, θα τους υποχρεώσει τουλάχιστον να εγκαταλείψουν, ως οφείλουν (αν όχι από νομικής, τουλάχιστον από ηθικής πλευράς), την πολυθεσία, έστω και ως ελάχιστη ένδειξη ευθιξίας για τη ζημιά που προκάλεσαν;

[/expander_maker][gs-fb-comments]

[fbcomments]Επιστροφή στο trelokouneli.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου