Τα πάνω-κάτω έρχονται για τους εργαζόμενους, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε εν μέσω πανδημίας να φέρει προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, που τροποποιεί υπερωρίες, 8ωρη εργασία και συνδικαλιστικό νόμο.
Τον μήνα Μάιο επέλεξε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να λύσει θέματα που άπτονται των εργασιακών, και βέβαια τίθενται προς όφελος μόνο των εργοδοτών. Βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η διευθέτηση του ωραρίου εργασίας με συμφωνία εργοδότη- εργαζόμενου.
Αντί για 8ωρο, 10ωρο!
- Τα 8ωρα φαίνεται πως για τους εργαζόμενους αποτελούν παρελθόν. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προωθεί μία νέα «ιδέα»… Αντί για οκτάωρο, ο εργαζόμενος να απασχολείται για 10 ώρες, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που η επιχείρηση θα έχει αυξημένη δραστηριότητα
- Οι επιπλέον ώρες θα «ισοφαρίζονται» εντός εξαμήνου, με μικρότερο ωράριο ή ρεπό ή κανονική άδεια.
[expander_maker more=»Διαβάστε περισσότερα» less=»…»]
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 Δολοφονία Καραϊβαζ – Συμβόλαιο θανάτου με άρωμα… Κολομβίας
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 Δολοφονία Καραϊβάζ: Συγκλονίζει γειτόνισσα – «Του έδωσαν και χαριστική βολή»
Τι θα γίνει με τις υπερωρίες
Προωθείται η πρόταση οι υπερωρίες που για όλους τους κλάδους να διαμορφωθούν στις 120 ή 150 ώρες τον χρόνο. Σήμερα, στη βιομηχανία το όριο είναι 90 ώρες.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το μισθολογικό κόστος, καθώς η υπερωρία πληρώνεται συν 80% στο ωρομίσθιο, γίνεται σαφές ότι αντιστοίχως θα μειωθεί και το εργατικό-διαθέσιμο εισόδημα.
Μέχρι τώρα οι πρώτες 5 ώρες επιπλέον εργασίας την εβδομάδα χαρακτηρίζονται σαν «υπερεργασία» και είναι υποχρεωτική για τον μισθωτό.
Τι αναφέρει ο Κωστής Χατζηδάκης
Στα σενάρια για κατάργηση του 8ωρου εργασίας απάντησε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ προανήγγειλε και τη θέσπιση ψηφιακής κάρτας εργασίας.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία, πρέπει να βρούμε μια μέθοδο όταν ο άλλος πάει στη δουλειά του και φεύγει από αυτή αν δουλεύει 10 ώρες με υπερωρίες να δηλώνονται και οι υπερωρίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Για τα σενάρια περί κατάργησης του 8ωρου, σημειώνει ότι γίνεται με αφορμή τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. «Πρόκειται για μια ρύθμιση που ισχύει στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια. Υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία και γίνεται εκτεταμένα χρήση στις άλλες χώρες. Αυτή η ρύθμιση μπορεί να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές.
Προβλέπεται μια διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ορισμένες περιόδους του χρόνου, που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες, να μπορεί να πηγαίνει κανείς μέχρι τις 10 ώρες εργασίας», εξήγησε ο υπουργός Εργασίας υπογραμμίζοντας ότι απαγορεύεται να γίνει κάτι τέτοιο αν θέλει ο εργοδότης και δε συμφωνεί ο εργαζόμενος.
[/expander_maker]