Μ. Βορίδης: “Η κυβέρνηση μας είναι ταγμένη στη μάχη κατά της διαφθοράς” - celebs.gr

Breaking

Μ. Βορίδης: “Η κυβέρνηση μας είναι ταγμένη στη μάχη κατά της διαφθοράς”

featured image

Ο Μάκης Βορίδης μίλησε για τη μάχη της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς, στην ημερίδα με «Ενισχύοντας το σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ», που διοργάνωσαν το υπουργείο Εσωτερικών, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Ο Μάκης Βορίδης για την ισχυρή πολιτική δέσμευση για πάταξη της διαφθοράς


[expander_maker more=»Διαβάστε περισσότερα» less=»…»]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 Πασίγνωστη Ελληνίδα τραγουδίστρια σε όργια με αλλοδαπούς ανήμερα της Γιορτής της Γυναίκας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 «Βράζουν» οι πολίτες με την έκρηξη στην τιμή της βενζίνης και την ακρίβεια! Οργή στο Twitter

Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών, κατά τον χαιρετισμό του, υπογράμμισε «η κυβέρνηση αυτή είναι ταγμένη στη μάχη κατά της διαφθοράς. Μέχρι τι 21 Μαρτίου θα έχει νομοθετηθεί, για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και το Εθνικό Σχέδιο Ακεραιότητος με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Έχει τεράστια σημασία, γιατί έχουμε την ισχυρή δέσμευση όλων των υπουργείων ότι θέλουν να υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο δράσης. Άρα δεν είναι απλές διακηρύξεις περί αντιμετώπισης της διαφθοράς, που έχουμε ακούσει συχνά στο παρελθόν, αλλά συγκεκριμένα με πράξη που φανερώνει την ισχυρή πολιτική δέσμευση».

Ο Μάκης Βορίδης επεσήμανε, ακόμα, ότι σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την ΕΑΔ, γίνεται επεξεργασία του πλαισίου της υπουργικής απόφασης που θα επιτρέψει την υλοποίηση του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου στους ΟΤΑ, ενώ σε συνεργασία με τον δήμο Πλατανιά, θα οδηγήσει στην πιλοτική δημιουργία διαδημοτικής Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου για όλους τους δήμους της Κρήτης.


Αναφορά του Μάκη Βορίδη για τις κινήσεις που γίνονται για την πάταξη της διαφθοράς

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «η καταγραφή διαδικασιών με δημοσιονομική επίπτωση στον ΟΤΑ α΄βαθμό: Ο εσωτερικός έλεγχος δεν είναι μόνο το κατασταλτικό κομμάτι, η πραγματική δυσκολία στο Δημόσιο είναι κυρίως να καταγράψεις και να ενισχύσεις τις ασφαλιστικές δικλείδες που δεν επιτρέπουν να γίνει το κακό, ή που αν πάει να συμβεί, σου δίνουν ένα έγκυρο σήμα προειδοποίησης ότι κάτι δεν πάει καλά στη διαδικασία».

Σχετικά με τον Κώδικα Συμπεριφοράς Αιρετών Οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, έναν πολυσέλιδο χρηστικό οδηγό για την ενίσχυση της διαφάνειας, ο Μάκης Βορίδης τόνισε ότι “έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τον θεσμό του Συμβούλου Ακεραιότητας και εμπεδώνουν μία κουλτούρα ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση. Θέτουν ερωτήματα συμπεριφοράς, ηθικά και ταυτόχρονα δίνουν απαντήσεις κι έναν τρόπο για να χειριστεί ο εργαζόμενος διλήμματα που μπορεί να συναντά στην καθημερινότητά του».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, εκτίμησε ότι “έως το τέλος του 20022 θα έχουν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Κεντρικής Διοίκησης, των αποκεντρωμένων διοικήσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το 2023 η ενδυνάμωση του ρόλου της αυτοδιοίκησης, αλλά και τους κράτους, μέσα από όλους τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου, θα είναι ορατή πλέον στους πολίτες».

Ο διοικητής της ΕΑΔ, Άγγελος Μπίνης δήλωσε ότι «εάν δεν υπάρξει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, έτσι ώστε ο υπάλληλος που θα στελεχώσει την μονάδα εσωτερικού ελέγχου, ο διευθυντής οικονομικού, ο άνθρωπος που ασχολείται με τις προμήθειες, με τη στοχοθεσία ή την αξιολόγηση προσωπικού, να ξέρουν ότι υπάρχει δίπλα τους ένας σταθερός καταρτισμένος σύμβουλος ανάπτυξης δεξιοτήτων, θα είναι άλλη μια μεταρρύθμιση που θα μείνει στα χαρτιά».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας χαρακτήρισε τον Κώδικα Συμπεριφοράς Αιρετών ως έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα αναβάθμισης του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλα τα επίπεδα και έκανε λόγο για «ένα σημαντικό εργαλείο κωδικοποίησης του τρόπου με τον οποίο πρέπει να λειτουργούν οι σύγχρονοι αυτοδιοικητικοί θεσμοί και οι εκπρόσωποί τους». [/expander_maker]



Επιστροφή στο trelokouneli.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ