Χαμός στη Θεσσαλονίκη – Τρέχουν στα φαρμακεία για χάπια ιωδίου λόγω του Τσέρνομπιλ - celebs.gr

Breaking

Χαμός στη Θεσσαλονίκη – Τρέχουν στα φαρμακεία για χάπια ιωδίου λόγω του Τσέρνομπιλ

featured image

Ο φόβος για ένα νέο πυρηνικό ατύχημα στην Ουκρανία, σαν αυτό του Τσέρνομπιλ το 1986, έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συρρέουν στα φαρμακεία της πόλης για να πάρουν χάπια ιωδίου, τα οποία προστατεύουν από τη ραδιενέργεια.

Ο γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κιοσές εξηγεί στο thestival.gr ότι όντως προκλήθηκε μία αναστάτωση την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν και αφορούσαν στη χρήση σκευασμάτων ιωδίου για την προφύλαξη από την ραδιενέργεια του Τσέρνομπιλ.

«Στα φαρμακεία μας αυτά τα χάπια δεν υπάρχουν. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έβγαλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι έχει γίνει το crisisplan, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Υγείας. Αναφέρεται δε ότι είναι σχεδόν απίθανο να φτάσει η ραδιενέργεια στην Ελλάδα, σε περίπτωση ατυχήματος».

[expander_maker more=»Διαβάστε περισσότερα» less=»…»]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 «Οι άντρες μας περιμένουν να έρθουν οι Ουκρανές»: Κύμα οργής με την δήλωση καθηγητή Πανεπιστημίου

Ο ίδιος αναφέρει ότι σε κάποια συμπληρώματα διατροφής υπάρχουν χαμηλές συγκεντρώσεις σε ιώδιο, ωστόσο αυτά τα συμπληρώματα έχουν εξαντληθεί διότι κάποιοι πρόλαβαν και τα αγόρασαν. «Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι άχρηστα αυτά τα χάπια καθώς η δόση τους έχει 500 φορές χαμηλότερη περιεκτικότητα από αυτήν που απαιτείται. Επίσης, ο κίνδυνος από την αναίτια κατανάλωση είναι μεγάλος. Μπορεί να προκληθεί θυρεοειδισμός, χωρίς λόγο», εξηγεί.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ βρίσκεται στα χέρια ρωσικών δυνάμεων και έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας να προειδοποιεί ότι θα υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας αν δεν βρεθεί λύση, ωστόσο η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής ενέργειας (IAEA), τόνισε ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ «δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια».

Στα φαρμακεία για ενημέρωση Η Φαίδρα Γκόφη διατηρεί φαρμακείο στην περιοχή της Τούμπας. Λέει στο thestival.gr ότι ήδη από το περασμένο Σάββατο, η προσέλευση του κόσμου ήταν αυξημένη, προκειμένου να ενημερωθεί για τα χάπια ιωδίου. «Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος μας έστειλε την Τρίτη ενημερωτικό σημείωμα το οποίο ανέφερε ότι στην Ελλάδα δεν κυκλοφορούν τα σκευάσματα ιωδίου που είναι συμβατά με την προληπτική θεραπεία, για πυρηνικό κίνδυνο».


Η ίδια εξηγεί ότι σε περίπτωση που υπάρχει φόβος ή κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος, η πρόσληψη του ιωδίου γίνεται αρκετά νωρίτερα και σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ιώδιο, από αυτή που εμπεριέχεται σε συμπληρώματα διατροφής, τα οποία αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται για διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα. Ωστόσο, ακόμα κι αυτά παρουσιάζουν έλλειψη γιατί ό,τι υπήρχε διαθέσιμο εξαντλήθηκε. «Σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, γίνεται προληπτική αγωγή των χαπιών, στη δοσολογία που ορίζει ο ΠΟΥ, ώστε να γίνει η απορρόφηση του ιωδίου από τον οργανισμό, να κορεστεί ο θυρεοειδής και να μην απορροφήσει ο αδένας τη ραδιενέργεια της ατμόσφαιρας».

Η Έλενα Δαλαμπούρα διατηρεί φαρμακείο στην πλατεία της Χαριλάου. Αναφέρει ότι δεν είναι λίγοι οι πελάτες της που ζήτησαν να ενημερωθούν, ακόμα και να προμηθευτούν χάπια ιωδίου, ώστε να τα έχουν σε περίπτωση που χρειαστεί. Σημειώνει ότι τα συμπληρώματα διατροφής που εισάγονται από το εξωτερικό και εμπεριέχουν μικρή ποσότητα ιωδίου, έχουν εξαντληθεί από τις φαρμακαποθήκες και δεν υπάρχουν αποθέματα ούτε στις θυγατρικές εταιρείες στην Ελλάδα. Τονίζει δε πως δεν υπάρχει πρόβλεψη να εισαχθούν. «Οι ποσότητες αυτές δεν καλύπτουν τις ανάγκες που μπορεί να έχει κάποιος σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος. Άλλωστε, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει βγάλει ανακοίνωση όπου επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα χάπια ιωδίου και η κατανάλωση οποιουδήποτε άλλου σκευάσματος, εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει την Ελλάδα

Η Άννα Μυλωνά εργάζεται σε φαρμακείο στην περιοχή της Αιγαίου. Αναφέρει στο thestival.gr ότι από την περασμένη εβδομάδα πελάτες της ζητούν χάπια ιωδίου, υπό τον φόβο ενός ατυχήματος στους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας. «Η περιεκτικότητα που έχουν σε ιώδιο τα συμπληρώματα διατροφής είναι πάρα πολύ χαμηλή, συγκριτικά με τις δόσεις στις οποίες αναφέρεται ο ΠΟΥ. Ακόμα κι αυτά βέβαια, βρίσκονται σε έλλειψη. Πολλά είναι και τα τηλέφωνα που δεχόμαστε από πελάτες μας προκειμένου να ενημερωθούν για τα χάπια ιωδίου. Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι στην Ελλάδα δεν κυκλοφορούν σκευάσματα για χρήση, σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος. Εάν ωστόσο χρειαστεί να παρασχεθούν χάπια ιωδίου, αυτά θα δοθούν από τις Αρχές Υγείας, μαζί με οδηγίες για την ορθή τους χρήση»., καταλήγει η ίδια. [/expander_maker]



Επιστροφή στο trelokouneli.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ