Αποκάλυψη – Οι αδερφές Καΐλή «έστηναν» δουλειές εκατομμυρίων- Πως το έκαναν; - celebs.gr

Breaking

Αποκάλυψη – Οι αδερφές Καΐλή «έστηναν» δουλειές εκατομμυρίων- Πως το έκαναν;

featured image


Όταν η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, συνελήφθη για ένα σκάνδαλο διαφθοράς που αφορούσε σε χρηματισμό από το Κατάρ και το Μαρόκο στις 9 Δεκεμβρίου, το πρώτο άτομο που την υπερασπίστηκε με πάθος ήταν η αδερφή της, Μανταλένα Καϊλή. Αυτό από μόνο του μπορεί να μην εκπλήσσει, αλλά οι δεσμοί μεταξύ των δύο γυναικών φαίνεται να ξεπερνούν την απλή αδελφική πίστη, αναφέρει το Politico.

Η Καϊλή, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί σε λίγη ώρα στο δικαστήριο στις Βρυξέλλες έχτιζε καριέρα στο ευρωκοινοβούλιο, η Μανταλένα Καϊλή ίδρυε μια οργάνωση πολλαπλών χρήσεων – ονόματι Made Group – που το έργο της συχνά επικαλύπτονταν με την καριέρα της αδερφής της. Καθώς η Εύα ανέβαινε συνεχώς στην πολιτική, το Made Group δρούσε στο παρασκήνιο.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το «σημείο» όπου οι δραστηριότητες του Made Group διασταυρώθηκαν με τα πολιτικά συμφέροντα της Εύας Καϊλή μπορεί να δει κανείς στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ακριβώς τη στιγμή που η Εύα Καϊλή έστρεφε την προσοχή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain, το Made Group της Μανταλένας Καϊλή το 2018 δημιούργησε μια «μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία» που ονομάζεται ELONtech, η οποία επικεντρώθηκε επίσης σε αυτούς τους τομείς.

Οι προσπάθειες της Εύας ως «μαζορέτας» του Κοινοβουλίου για το blockchain κορυφώθηκαν με την επιτυχή παρουσίαση ενός ψηφίσματος για την τεχνολογία blockchain τον Οκτώβριο του 2018. Η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας (STOA) — της οποίας προήδρευε τότε η Εύα Καϊλή — εγκαινίασε το Κέντρο της για την Τεχνητή Νοημοσύνη τον Δεκέμβριο του 2019.

Η ELONtech ήταν ένας χρήσιμος σύμμαχος για τέτοιους σκοπούς, με τις δύο αδερφές να συμμετέχουν πλήρως — όπως και το κοινοβουλευτικό επιτελείο της κας Καϊλή. Η Μανταλένα Καϊλή διετέλεσε διευθύνουσα σύμβουλος της ELONtech και η Εύα Καϊλή ήταν σύμβουλος. Ένας από τους συντάκτες της ELONtech, ο Δημήτρης Τζανιδάκης, εμφανίζεται επίσης στη λίστα των βοηθών της Εύας Καϊλή στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ ο ανώτερος νομικός σύμβουλος της ELONtech Αλέξανδρος Σπυρίδωνος εμφανίζεται στην ίδια λίστα κοινοβουλευτικών βοηθών ως πάροχος υπηρεσιών.

Το 2020, η Εύα Καϊλή ξεκίνησε ένα διεθνές συμβουλευτικό συμβούλιο για το STOA, το οποίο τυγχάνει να είναι το συμβουλευτικό όργανο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις προτεραιότητες καινοτομίας της ΕΕ. Το διοικητικό συμβούλιο περιελάμβανε έναν εκπρόσωπο από την ELONTech — και έναν από το Qatar Foundation, τον αναπτυξιακό οργανισμό του εμιράτου για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

Οι δραστηριότητες της ELONtech επεκτείνονται σε πολλούς τομείς. Διοργανώνει εκδηλώσεις και αυτοπροβάλλεται ως «παρατηρητήριο» και «πλατφόρμα» για νομικά και τεχνολογικά ζητήματα. Σύμφωνα με την πλατφόρμα διαφάνειας LobbyFacts.eu, συμπεριλήφθηκε στο μητρώο των οργανισμών πίεσης της ΕΕ από το 2020, εστιάζοντας κυρίως στην τεχνολογία blockchain. Έκτοτε έχει εξαφανιστεί από το μητρώο. Η μητρική της οργάνωση Made Group δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία, αλλά σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ έχει λάβει μεγάλα ποσά κοινοτικής χρηματοδότησης για τα έργα της, στα οποία η Εύα Καϊλή προσέφερε υποστήριξη.

Ο ιστότοπος της ELONtech τέθηκε εκτός σύνδεσης στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν ξανά στο διαδίκτυο, αλλά με όλα τα ονόματα των υπαλλήλων να έχουν αφαιρεθεί. Η πιο πρόσφατη εκδήλωση της ELONtech, που πραγματοποιήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ήταν η Στρογγυλή Τράπεζα της Αθήνας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με οικοδέσποινα την Εύα Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πλέον, ο διορισμός του συμβουλίου – μαζί με άλλα γεγονότα και πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας της Εύας Καϊλή – εξετάζονται από το STOA για να βεβαιωθεί ότι «όλα έγιναν με διαφάνεια», δήλωσε άτομο από το γραφείο ενός εκ των ευρωβουλευτών που διεξήγαγε την έρευνα. Ο Christian Ehler, ο κεντροδεξιός ευρωβουλευτής που ανέλαβε την προεδρία της STOA τον Μάρτιο του 2022, δήλωσε στο POLITICO ότι δεν ήταν σίγουρος εάν συζητήθηκε ρητά η πρόταση για τον διορισμό εμπειρογνώμονα που εργαζόταν για την ELONtech.

Ο διορισμός του διοικητικού συμβουλίου «δεν είχε οικονομικές συνέπειες για τη STOA, ούτε επηρέασε τη λειτουργία της ως τέτοιας», είπε. Το διοικητικό συμβούλιο πραγματοποίησε μόνο μερικές συνεδριάσεις στο πλαίσιο αυτής της εντολής, οι οποίες έγιναν όλες κατά τη διάρκεια της θητείας της Καϊλή ως προέδρου, πρόσθεσε. «Δεν πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως προέδρου — και αυτές οι συναντήσεις, εξ όσων γνωρίζω, δεν οδήγησαν σε καμία πρωτοβουλία εντός της STOA».

Ερωτηθείσα από το POLITICO γιατί αφαιρέθηκαν τα ονόματα των στελεχών και των συμβούλων από τον ιστότοπο της ELONtech, η Μανταλένα Καϊλή είπε ότι αυτό έγινε για να διατηρηθεί η «διακριτικότητα» των συμβούλων και των εθελοντών του οργανισμού. Ερωτηθείσα γιατί διέγραψε και το όνομά της, είπε ότι «δεν ήταν μυστικό» ότι διευθύνει την ELONtech.

Όταν η Εύα Καϊλή συνελήφθη στο πλαίσιο της βελγικής έρευνας για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση, η Μανταλένα Καϊλή —της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει— είπε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει τις κατηγορίες, δεδομένου του «ηθικού και της προσωπικότητας» της αδερφής της.

Οι δύο αδερφές είναι δεμένες και συχνά αποθέωναν η μία την άλλη στα social media, ενώ ξεκινούσαν…μαραθώνιους για ψώνια στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Εύας Καϊλή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, η Μανταλένα Καϊλή επινόησε το hashtag combo «#keep_calm & #vote_sister».



Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι δύο αδερφές εθεάθησαν συχνά μαζί σε εκδηλώσεις τεχνολογίας και συμμετείχαν η μία στα πλάντα της άλλης. Η ομάδα λόμπι Industry Commons, όπου η Μανταλένα Καϊλή είναι στο διοικητικό συμβούλιο, την περιέγραψε ως «επικεφαλής σύμβουλο πολιτικής και στενή συνεργάτιδα στο γραφείο της αδερφής της, Ελληνίδας ευρωβουλευτής Εύας Καϊλή», αν και αυτό δεν επιβεβαιώνεται στη σελίδα του κοινοβουλευτικού προφίλ της Εύας Καϊλή. . Η περιγραφή αφαιρέθηκε από τον ιστότοπο της Industry Commons την περασμένη εβδομάδα.

Η Μανταλένα Καϊλή είπε στο POLITICO ότι εργαζόταν για την Εύα Καϊλή «ως βοηθός με έδρα την Αθήνα» και ήταν εγγεγραμμένη στην Ελλάδα με συγκεκριμένο συμβόλαιο που όπως είπε «επιτρεπόταν για ευρωβουλευτές». Η Μανταλένα Καϊλή πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει γιατί το όνομά της δεν περιλαμβάνεται -και δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ- στη λίστα συμβούλων της Εύας Καϊλή στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Εύα Καϊλή εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, συμμετέχοντας στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και γρήγορα έγινε γνωστή ως νομοθέτης με επιρροή στα ψηφιακά αρχεία. Καταρτισμένη μηχανικός και αρχιτέκτονας, εντάχθηκε στην επιτροπή βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ITRE) τον Ιούλιο του 2014 και θα συνέχιζε να βοηθά στην αξιολόγηση του προγράμματος χρηματοδότησης έρευνας και ανάπτυξης της ΕΕ, Horizon 2020, ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, έγινε η πρώτη αντιπρόεδρος του STOA, ανεβαίνοντας στο ρόλο της προεδρίας το 2017. Ήταν η πρώτη γυναίκα που κατείχε τη θέση, στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Υποθέσεις «κοινής ωφέλειας»

Ταυτόχρονα, πίσω στην Ελλάδα, η Μανταλένα Καϊλή – δικηγόρος με σπουδές – ετοιμαζόταν για τα δικά της εγχειρήματα. Τον Αύγουστο του 2017, ξεκίνησε το Made Group, μια «μη κερδοσκοπική πλατφόρμα για επικοινωνιακή στρατηγική, έργα κοινωνικής καινοτομίας και δημιουργικές συνέργειες» με έδρα την Αθήνα. Από το 2021, η Μανταλένα Καϊλή ήταν εισηγμένη ως αποκλειστική διαχειριστής και συνιδρυτής της εταιρείας μαζί με τη Ματίνα Κανάκη, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών. Η Κανάκη συμπεριλήφθηκε επίσης ως βοηθός της Εύας Καϊλή τον Φεβρουάριο του 2020.

Τον Νοέμβριο του 2022, η Κανάκη έγινε διαχειρίστρια της Estate Aria Properties, μιας κτηματομεσιτικής επιχείρησης που ιδρύθηκε από την Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Ο τελευταίος ο οποίος είναι από την Ιταλία, εργάζεται ως βοηθός ενός άλλου ευρωβουλευτή, του Ιταλού Aντρά Κοτσολίνο και κρατείται επίσης στο πλαίσιο της έρευνας για επιρροή μετρητών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μετά την ίδρυσή του το 2017, το Made Group συμμετείχε σε πολλά ψηφιακά έργα που υποστηρίχθηκαν από το Horizon 2020 – κυρίως στη διεθνή κοινοπραξία που ανέπτυξε το ChildRescue, μια εφαρμογή για την εύρεση εξαφανισμένων παιδιών μεταναστών. Η οργάνωση της Μανταλένας Καϊλή ήταν υπεύθυνη για τις επικοινωνίες, λαμβάνοντας 104.037,50 ευρώ από χρηματοδότηση από την ΕΕ μεταξύ 2018 και 2020. Το 2019, η Εύα Καϊλή φιλοξένησε εκπροσώπους του ChildRescue σε μια κοινοβουλευτική εκδήλωση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του STOA και το 2021 μίλησε σε ένα πρόγραμμα Made Group με μερικούς από τους δημιουργοί του έργου.

Το Made Group υποστήριξε επίσης το Communications for Girls Coding, ένα έργο του 2017 με στόχο τη διδασκαλία της ανάπτυξης λογισμικού σε νεαρές γυναίκες, για το οποίο η Εύα Καϊλή μίλησε σε μια εκδήλωση παρουσίασης αποτελεσμάτων τον Οκτώβριο του 2017. Στο έργο συμμετείχε επίσης η Kean, μια ελληνική ΜΚΟ στην οποία συμμετείχε η συνιδρύτρια της Made Group Κανάκη, ως γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου.

Το 2018, μια ανάρτηση στον ιστότοπο του Kean απέδωσε τα εύσημα στην Εύα Καϊλή για την ενεργοποίηση του Girls Coding μέσω μιας σύστασης προς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), το οποίο χρηματοδότησε το έργο στο πλαίσιο του Horizon 2020. Ένας εκπρόσωπος του ΕΙΤ είπε: «Λόγω κοινού ενδιαφέροντος για μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών και κοριτσιών στην τεχνολογία, η Εύα Καϊλή ήταν μεταξύ των υποστηρικτών για την ανάπτυξη των προγραμμάτων του Girls Coding».

Το 2020, το Made Group επιλέχθηκε επίσης για τη λειτουργία ενός περιφερειακού κέντρου STARTS — μέρος ενός προγράμματος που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Horizon 2020 που επιδίωκε να ενσωματώσει την τέχνη και την τεχνολογία. Η έναρξη του έργου ήταν αποτέλεσμα μιας πιλοτικής πρότασης που ονομάζεται «τέχνη και ψηφιακά μέσα», η οποία υποβλήθηκε από την Εύα Καϊλή το 2018, δήλωσε στο POLITICO άτομο με γνώση των διαδικασιών χρηματοδότησης της ΕΕ. Αυτό το άτομο πρόσθεσε ότι η Made Group έλαβε 105.172 ευρώ από την Επιτροπή για τη συμμετοχή της στο STARTS.

Μιλώντας στο POLITICO, η Μανταλένα Καϊλή αμφισβήτησε την έκταση της επικάλυψης μεταξύ του Made Group και του έργου που έκανε η αδελφή της στις Βρυξέλλες. «Είχαμε δραστηριότητες που δεν ακολουθούσαν ρητά την ατζέντα της Εύας», είπε.

Σε δελτίο τύπου της ανέφερε ότι “η Made Group έχει συμμετάσχει σε διάφορα έργα, προγράμματα, μελέτες και εκδηλώσεις σε συνεργασία, κατά περίπτωση με μια ευρεία ομάδα μη μόνιμων συνεργατών και εθελοντών». Το δελτίο τύπου υπογράμμιζε επίσης ότι η ELONtech «δεν είναι νομικό πρόσωπο (όχι εταιρεία) και σίγουρα δεν είναι ΜΚΟ και δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ χρηματοδότηση». Κανένας άλλος που κατονομάζεται στο άρθρο δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.





ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...