Τα 12 μέτρα για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - celebs.gr

Breaking

Τα 12 μέτρα για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

featured image

Στην ανακοίνωση δώδεκα μέτρων που έχουν ως στόχο την στήριξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την προστασία της απασχόλησης και της παραγωγικής δραστηριότητας εν μέσω κρίσης προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο ανέφερε ότι:

1. Μειώνονται κατά 3 μονάδες από το 39,7% στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021.

2. Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο θα ισχύσει καταρχές για ένα έτος το 2021.

3. Θεσμοθετείται ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας.

4. Το πρόγραμμα Συν-Εργασία ενισχύεται και επεκτείνεται έως το τέλος του 2020.

5. Ανοίγει αμέσως ο τρίτος κύκλος της ευνοϊκής χρηματοδότησης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος του τρίτου κύκλου θα είναι ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ. Στο εξής θα περιλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακές μηχανές από τους τομείς της εστίασης, του πολιτισμού, του τουρισμού, των μεταφορών και του αθλητισμού. Δρομολογείται επίσης τέταρτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.

6. Θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και «πράσινες» επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, από το 2021 έως το 2023. Είναι μια σημαντική ένεση ρευστότητας.


7. Τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους τα αναδρομικά ύψους 1.4 δισ. ευρώ των κύριων συντάξεων για το εντεκάμηνο 2015 – 2016, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκ. σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

8. Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά της χώρας που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

9. Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορονοϊός αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021 η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας, φορολογική και ασφαλιστικη.

10. Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις τουριστικές υπηρεσίες, κλάδους που συνεχίζουν δηλαδή να πλήττονται από την πανδημία.

11. Κατόπιν ενεργειών της κυβέρνησης και σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα, η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό μέχρι τέλος του 2020. Τον Ιανουάριο του 2021 οι πιο αδύναμοι συμπολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στον νέο Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και δεύτερης ευκαιρίας που μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί.

12. Παρατείνονται για δύο ακόμη μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και μειώνεται σε 50 αντί για 100 ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης.

Πηγή: www.newsbeast.gr