Σκυλακάκης: Κανείς δεν μπορεί να κάνει μακρο-οικονομικό σενάριο μετά το 2021 - celebs.gr

Breaking

Σκυλακάκης: Κανείς δεν μπορεί να κάνει μακρο-οικονομικό σενάριο μετά το 2021

featured image

Στο πακέτο στήριξης που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την ελληνική οικονομία αναφέρθηκε μέσω ραδιοφωνικής του παρέμβασης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως σημείωσε μέσω του ΣΚΑΪ, αν και η ύφεση ήταν υψηλή και τον Αύγουστο, ο προηγούμενος μήνας ήταν καλύτερος από τον Ιούλιο και ικανοποιητικός σε σχέση με το αναμενόμενο. «Είχαμε μια σίγουρα καλύτερη πορεία των εσόδων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όταν του ζητήθηκε να προχωρήσει σε μια εκτίμηση για τη χρονιά, σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα είναι πρόωρο, «γιατί αυτό που συμβαίνει τώρα, είναι οι διαρκείς και ασταμάτητες εκπλήξεις. Μας πολεμούν θεοί και δαίμονες. Έχουμε τρεις και μεγάλες κρίσεις να διαχειριστούμε», τόνισε: την πανδημία του κορονοϊού, την ύφεση και την εξωτερική κρίση, τη δυσκολότερη των τελευταίων ετών.

Αναφορικά με κυρώσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορούν να πλήξουν την οικονομία της Τουρκίας, σημείωσε: «Η τουρκική οικονομία δεν προστατεύεται από νόμισμα όπως το ευρώ, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις κινήσεις των αγορών. Η Τουρκία είναι εξαιρετικά εξαρτημένη οικονομικά από τον δυτικό κόσμο. Στις οικονομίες, ακόμη και το τελευταίο άχυρο στην πλάτη της καμήλας, μπορεί να την οδηγήσει στο γονάτισμα».

Αναφορικά με το πώς μπορεί να συνδυαστεί η εξαγγελία για ελάφρυνση των φορολογικών βαρών στους πολίτες, την ώρα που υπάρχει αυτή η κρίση, απάντησε: «Κανείς δεν μπορεί να κάνει μακρο-οικονομικό σενάριο μετά το 2021, γιατί κανείς δεν ξέρει πότε και πώς θα τελειώσει η πανδημία. Το μεσομακροπρόθεσμο σενάριο, πιστεύω ότι θα συζητηθεί από την άνοιξη του 2021 και μετά. Οτιδήποτε συζητάμε έχει ορίζοντα το «21. Οι όποιες εξαγγελίες θα αφορούν μόνο το 2021».

«Πρέπει να δούμε πού θα κάτσει η ύφεση. Πρέπει να έχουμε μια βάση για να μετρήσουμε. Εκεί δεν μπορούμε να προβλέψουμε για παράδειγμα πότε ο τουρισμός θα επανέλθει, ή πόσο αποτελεσματικό θα είναι το εμβόλιο για τους ηλικιωμένους για να βγουν από τα σπίτια».


Όσον αφορά τις κινήσεις της κυβέρνησης στην οικονομία, είπε: «Μαζεύουμε βασικές ιδέες μεταρρυθμίσεωνεπενδύσεων και αξιολογούμε αυτές τις ιδέες με βάση αυτά που γνωρίζουμε. Η κατάθεση ενός προσχεδίου μπορεί να κατατεθεί από 15 Οκτωβρίου και το πρώτο σχέδιο με την έναρξη του νέου έτους. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί με αυτές τις ιδέες. Πρέπει να συμβασιοποιήσουμε τα χρήματα, γιατί αν δεν το κάνουμε, αυτά χάνονται».

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Τα χρήματα που πρέπει να απορροφηθούν τώρα, είναι πολλαπλάσια από αυτά που αφορούσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Σε ερώτηση για το εάν είναι ευκαιρία για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, επισήμανε: «Προφανώς είναι ένας από τους κεντρικούς άξονες του προγράμματος. Δεν έχει να κάνει με την αναλογία μικρών – μεγάλων επιχειρήσεων. Όλες μας οι επιχειρήσεις μας είναι μικρές αναλογικά. Ακόμη και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, είναι πολύ μεγαλύτερες.

Είναι λογικό πως σε μια οικονομία που υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή, χρησιμοποιείται αυτό το μοντέλο, που είναι ένα βάρος της οικονομίας. Πολύ υψηλοί φόροι, οδηγούν στη χρήση αυτού του μοντέλου». Για τον λόγο αυτό, προανήγγειλε «μείωση φόρων και εισφορών και καλύτερος έλεγχος της αγοράς. Είναι σαν να είσαι σε λακκούβα με λάσπη. Χρειάζεται και κάποιος να σπρώξει και εσύ να προσπαθήσεις να βγεις».

Για τη μείωση της φορολογίας της εργασίας και εάν είναι στις προτεραιότητες, υπογράμμισε: «Είναι από τις βασικές μας προτεραιότητες και υπήρχε μέσα στο πρόγραμμά μας. Αφορά όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως το πού βρίσκονται οικονομικά. Θέλουμε να φέρουμε πίσω το υψηλού επιπέδου δυναμικό. Χρειάζεται μια παρέμβαση στο μισθολογικό, που θα αποτελεί κίνητρο και για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «το πακέτο από τη φύση του δεν μπορεί να περιλάβει μόνιμα μέτρα. Υπάρχει δυνατότητα να πληρωθεί και το κόστος των μεταρρυθμίσεων, εφόσον είναι αναλογικό. Πρέπει το πακέτο να σχεδιαστεί με μεγάλη προσοχή, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Πέρα των ιδεών, θα πρέπει να πάμε σε κάτι που είναι σε βάθος επεξεργασμένο».

Πηγή: www.newsbeast.gr