«Ίσως και μέσα στο 2020 να έχουμε το εμβόλιο για τον κορονοϊό» δηλώνει Έλληνας καθηγητής Ιατρικής στο Χάρβαρντ - celebs.gr

Breaking

«Ίσως και μέσα στο 2020 να έχουμε το εμβόλιο για τον κορονοϊό» δηλώνει Έλληνας καθηγητής Ιατρικής στο Χάρβαρντ

featured image

Έχουμε ήδη μάθει πολλά για τη σωστή αντιμετώπιση του κοροναϊού, ενώ το πρώτο εύστοχο εμβόλιο μπορεί να κατασκευαστεί ακόμη και εντός του 2020, δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Έλληνας καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ κ. Στέφανος Καλές.

Παράλληλα, ο καθηγητής και διευθυντής επίσης στο τμήμα Ιατρικής της Εργασίας στη φημισμένη Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan του Χάρβαρντ χαρακτηρίζει «επαναστατική» τη θεραπεία με «κοκτέιλ» μονοκλωνικών αντισωμάτων, που χορηγήθηκε στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ θεωρεί ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το σενάριο του lockdown και να τηρούμε πιστά όλα τα προληπτικά μέτρα υγιεινής.

«Σχετικά με την εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας και κατάλληλου σχήματος πρόληψης, ήδη έχουμε μάθει πάρα πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα για τη σωστή αντιμετώπιση της COVID-19. Ως παράδειγμα, η αποφυγή της διασωλήνωσης με χρήση CPAP και η τοποθέτηση του ασθενούς σε συγκεκριμένη και κατάλληλη θέση, πρηνηδόν, μπρούμυτα, δηλαδή, ήταν από τα πρώτα βήματα προόδου. Δεύτερον, η χορήγηση ρεμδεσιβίρης, δεξαμεθαζόνης και πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς σε βαριά ασθενείς έχουν σώσει πολλές ζωές. Η ερχόμενη και επαναστατική θεραπεία με «κοκτέιλ» μονοκλωνικών αντισωμάτων, που θα μπορούν να χορηγηθούν για την αντιμετώπιση, όπως έλαβε ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά και την πρόληψη της νόσου, βρίσκονται πολύ κοντά. Τα κλινικά αποτελέσματα της ομάδας του επίσης έλληνα δρος Τζορτζ Γιανκόπουλος, συνιδρυτή της Regeneron, είναι πολύ θετικά και ενθαρρυντικά και η εταιρεία έχει ζητήσει άδεια επείγουσας ανάγκης-κρίσης από τις Αρχές των ΗΠΑ. Συγχρόνως, άλλες δύο εταιρείες, οι Eli Lilly και Astra Zeneca, βρίσκονται πολύ κοντά στο να φέρουν παρόμοια φάρμακα αντισωμάτων στην αγορά». Ωστόσο, όπως δηλώνει, «η εύρεση εμβολίων θα τελειώσει την πανδημία»


Πόσο κοντά είμαστε τελικά σε ένα εμβόλιο;
«Πλέον πολλές ερευνητικές ομάδες έχουν παραγάγει υποψήφια εμβόλια με πολύ καλές εκτιμήσεις και αρκετά προχωρημένα και ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Προβλέπω ότι το πρώτο εύστοχο εμβόλιο πιθανώς να κατασκευαστεί ακόμα και μέσα στο 2020. Είναι σημαντικό να έχουμε σε όλες τις χώρες καλές και οργανωμένες εκστρατείες διανομής-κατανομής εμβολίων και κατάλληλης εκπαίδευσης και κρίνεται εξίσου εξαιρετικά σημαντικό τα εμβόλια να είναι διαθέσιμα σε όλους, ασχέτως οικονομικής δυνατότητας, και να τύχουν θερμής και θετικής αποδοχής, να υποδεχθεί θετικά ο κόσμος τα εμβόλια».

Ερευνητικά προγράμματα
Ο κ. Καλές, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε ευρύ φάσμα ερευνητικών δραστηριοτήτων με αποτέλεσμα την ολοκλήρωση 185 δημοσιεύσεων, υπογραμμίζει ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικό «να προστατέψουμε τις ευπαθείς και ευαίσθητες ομάδες συνανθρώπων μας, π.χ. άτομα μεγάλης ηλικίας, άτομα με σοβαρά ιατρικά προβλήματα κ.λπ. και να αποφεύγουμε το σενάριο του lockdown. Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο και οι νέοι εργαζόμενοι στην εργασία τους, πάντα με μάσκες και τηρώντας όλα τα γνωστά μέτρα ασφαλείας. Μέχρι να έχουμε τα σωστά και κατάλληλα εμβόλια, θα είναι πολύ χρήσιμο, για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας και το άνοιγμα της οικονομίας, να τηρούμε πιστά και χωρίς το πέπλο του φόβου όλα τα προληπτικά μέτρα υγιεινής, τόσο ο καθένας ξεχωριστά με αίσθημα ατομικής ευθύνης, όσο και όλοι μαζί σαν μέλη μιας ομάδας και ως υπεύθυνοι πολίτες μιας πολιτισμένης κοινωνίας».

Πηγή: www.newsbeast.gr