Μάσκα: Η κίνηση-κλειδί που διπλασιάζει την προστασία από τον κορωνοϊό - celebs.gr

Breaking

Μάσκα: Η κίνηση-κλειδί που διπλασιάζει την προστασία από τον κορωνοϊό

featured image

Η σωστή εφαρμογή και όχι ο αριθμός στρωμάτων προστατευτικού υλικού είναι τελικά το «κλειδί» για μεγαλύτερη προστασία έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 κατά τη χρήση διπλής μάσκας.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Internal Medicine.

Συγκεκριμένα, η διπλή μάσκα αποδείχτηκε δύο φορές αποτελεσματικότερη στην παρεμπόδιση των σωματιδίων του νέου κορωνοϊού, αποτρέποντας την είσοδό τους στον οργανισμό μέσω των αναπνευστικών οδών αλλά μόνο όταν η εφαρμογή στο πρόσωπο δεν άφηνε επικίνδυνα κενά-σημεία εισόδου για τον ιό.


[expander_maker more=»Διαβάστε περισσότερα» less=»…»]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 Η Ελευθερίου πήγε στην Μαλέσκου χωρίς εσώρουχα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 “Survivor” – Να γιατί θ΄αργήσει να φύγει ο Ντάφυ. Οι 40.000 “Ταλιμπάν” και οι νίκες

Για τoν έλεγχο της αποτελεσματικότητας από την εφαρμογή της μάσκας, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων με διάφορους τύπους και συνδυασμούς μασκών σε έναν ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο από ανοξείδωτο ατσάλι στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου.


Οι εθελοντές εκτέθηκαν σε αιωρούμενα μικροσωματίδια από θαλασσινό αλάτι, με ειδικούς μεταλλικούς αγωγούς να μετρούν της συγκέντρωση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα του θαλάμου αφενός και, αφετέρου, στον κενό χώρο μεταξύ της μάσκας και τις εισόδους στο πρόσωπο του εθελοντή. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να φέρονται όπως στην κανονική ζωή, δηλαδή να μιλούν, να σκύβουν, να περιστρέφουν το κεφάλι τους κ.ο.κ.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από χειρουργική βελτίωσε την παρεμπόδιση των σωματιδίων κατά 20%, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο όταν η χειρουργική ενισχύθηκε με μια μάσκα τύπου περιλαίμιο. Ουσιαστικά, οι υφασμάτινες μάσκες πετύχαιναν την εξάλειψη πιθανών κενών από τη χειρουργική μάσκα πιέζοντας την στον πρόσωπο. 

Η ανάποδη χρήση σημείωσε αποδοτικότητα μόλις 16% καλύτερη ενώ, τέλος, δύο «χαλαρές» μάσκες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την προστασία μίας καλά εφαρμοσμένης μάσκας, ανέφερε η Δρ Sickbert-Bennett, επίκουρη Καθηγήτρια Λοιμωδών Νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου και πρώτη συγγραφέας της έρευνας.

«Οι χειρουργικές μάσκες έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε η υφή τους να εξασφαλίζει υψηλής απόδοσης φιλτράρισμα. Ωστόσο η εφαρμογή τους δεν είναι πάντα τέλεια», σχολίασε η Δρ Sickbert-Bennett. Αν και το μοναδικό πρόσωπο κάθε ανθρώπου επηρεάζει την εφαρμογή της μάσκας, τα δεδομένα έως σήμερα για τη χρήση της χειρουργικής από τον γενικό πληθυσμό της αποδίδουν 40-60% αποτελεσματικότητα έναντι των σωματιδίων του κορωνοϊού SARS-CoV-2,  ενώ για τις υφασμάτινες το ποσοστό προστασίας ανέρχεται σε 40%.

Πηγή: ygeiamou.gr

[/expander_maker][gs-fb-comments]

[fbcomments]Επιστροφή στο trelokouneli.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ