Κοινωνικό Μέρισμα 2022: Έκτακτο Πασχαλινό επίδομα σε χιλιάδες δικαιούχους, τα χρήματα που θα πάρετε το Πάσχα - celebs.gr

Breaking

Κοινωνικό Μέρισμα 2022: Έκτακτο Πασχαλινό επίδομα σε χιλιάδες δικαιούχους, τα χρήματα που θα πάρετε το Πάσχα

featured image

Κουπόνι 100 ευρώ, το Πάσχα, σκέφτεται να δώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από το κύμα ακρίβειας που διαπιστώνεται στην ενέργεια, χωρίς να προκαλέσει πρόβλημα στα δημοσιονομικά της χώρας.

Το σενάριο ενός έκτακτου επιδόματος στα ευάλωτα νοικοκυριά παραμένει στο τραπέζι, προκειμένου να προστατευθούν από τις ανατιμήσεις, κυρίως την ενεργειακή ακρίβεια και είναι βέβαιο ότι θα δοθεί με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Το πιθανότερο σενάριο είναι για κουπόνι 100 ευρώ, ενώ μετριέται το κόστος με διάφορα εναλλακτικά σχέδια για τα ευάλωτα νοικοκυριά που θα ωφεληθούν, τα οποία προβλέπουν 250.000 πολίτες που παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, περίπου 450.000 χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και 700.000 που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

[expander_maker more=»Διαβάστε περισσότερα» less=»…»]

Ο χρόνος εκδήλωσης του νέου πακέτου στήριξης απέναντι στην ακρίβεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα δημιουργήσει η ανάπτυξη του 2021, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2022, αλλά και η εξέλιξη των τιμών στο μέτωπο της ενέργειας.

Η τελευταία αυτή παράμετρος είναι σημαντική, διότι η επιδότηση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου – που θα συνεχιστεί τουλάχιστον για Μάρτιο και Απρίλιο – εκτιμάται πως μπορεί να απαιτήσει πόρους και από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Πασχαλινός Μποναμάς το κουπόνι των 100 ευρώ

Κάτι αντίστοιχο με τον χριστουγεννιάτικο μποναμά εξετάζεται και το Πάσχα για συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες πολιτών. Tο μοντέλο που εφαρμόστηκε τα Χριστούγεννα, προέβλεπε έκτακτο «Δώρο Χριστουγέννων» σε περισσότερους από 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ οι δικαιούχοι του ΚΕΑ εισέπραξαν διπλό επίδομα και οι υγειονομικοί εισέπραξαν βοήθημα για την προσφορά τους.

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε διαδικασία εξεύρεσης πόρων, στην περίπτωση που η ενεργειακή κρίση παραταθεί για αρκετούς μήνες και το κονδύλι από τις δημοπρασίες ρύπων δεν επαρκεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, από υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ένα μέρος της επιδοματικής πολιτικής να καλυφθεί απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε μια τέτοια περίπτωση υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί ένα ποσό άνω των 2 δις ευρώ που δεν είναι εφικτό να καλυφθεί μόνο από τις δημοπρασίες ρύπων και ως εκ τούτου θα χρειαστεί και ισχυρή τονωτική ένεση από τον προϋπολογισμό.

Σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, στο τραπέζι παραμένει και η σκέψη να «κουρευτεί» ακόμα περισσότερο η επιστρεπτέα προκαταβολή. Στα σενάρια που εξετάζονται υπάρχει και το ενδεχόμενο το «κούρεμα» να φτάσει ακόμα και το 100% για τις επιχειρήσεις της εστίασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 8,3 δισ. ευρώ των κρατικών δανείων που χορηγήθηκαν στις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση έχει χαρίσει τα 5,3 δισ. ευρώ. Από τα 3 δισ. ευρώ που ανέρχεται το βεβαιωθέν ποσό της επιστρεπτέας εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν 2,3 δισ. ευρώ. [/expander_maker]Επιστροφή στο trelokouneli.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ