«Οι μωβ μέδουσες τσιμπάνε και από 2 μέτρα – Πώς φεύγει ο πόνος με… φάρμακο από την κουζίνα μας» - celebs.gr

Breaking

«Οι μωβ μέδουσες τσιμπάνε και από 2 μέτρα – Πώς φεύγει ο πόνος με… φάρμακο από την κουζίνα μας»

featured image
Ανησυχία έχουν προκαλέσει στους λουόμενους οι μωβ μέδουσες που εξαπλώνονται στις ελληνικές θάλασσες καθώς το τσίμπημά τους είναι πολύ επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν.

Για την ώρα, μωβ μέδουσες συναντάμε στο Ιόνιο, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο, το Βορειοανατολικό Αιγαίο, στις παραλίες της Αττικής και νότια της Πελοποννήσου.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ και ωκεανολόγος, Επαμεινώνδας Χρήστου, εξήγησε πως η μωβ μέδουσα αναπτύσσεται σε ανοιχτά νερά, στα βαθιά, ωστόσο με τα ανεμογενή θαλάσσια ρεύματα μεταφέρεται στις παραλίες.

«Στο Αιγαίο έχει εντοπιστεί ένας πληθυσμός από πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι παραλίες που επικοινωνούν με το Αιγαίο έχουν πιθανότητα να εμφανίσουν ένα άτομο. Συνήθως δεν είναι σε σμήνη, αλλά 1-2 άτομα», επισημαίνει.

Όπως σημειώνει ο κ. Χρήστου σε περίπτωση τσιμπήματος, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθήσουμε, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι είναι το καλύτερο σαν πρώτη βοήθεια.

«Στην αρχή ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, μετά βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό -ποσότητα ένα προς ένα- πάνω στο σημείο που μας τσίμπησε για δύο με τρία λεπτά και αυτό σταματά την εξάπλωση της τοξίνης. Μετά καθαρίζουμε με μια πλαστική κάρτα για να φύγουν τα υπολείμματα και στη συνέχεια βάζουμε πάγο για 5-15 λεπτά για να σταματήσει ο πόνος», υπογράμμισε ο ωκεανολόγος και πρόσθεσε ότι απαγορεύεται να βάλουμε στο σημείο ξύδι, αμμωνία, αλκοόλ και γλυκό νερό.

Παράλληλα, τόνισε ότι αν δούμε μωβ μέδουσα, δεν τη βγάζουμε ποτέ έξω στην παραλία γιατί θα γίνει διασπορά των κνιδοκυτάρρων, ενώ συνέστησε την προσοχή των λουόμενων επισημαίνοντας ότι μπορεί να μας τσιμπήσει ακόμα και στα δύο μέτρα.

 

Μωβ μέδουσες: Το μυστικό όπλο βρίσκεται στην κουζίνα μας

Το τσίμπημα της μωβ τσούχτρας είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχει, ενώ είναι αναγνωρίσιμη από τα τέσσερα κύρια και τα οκτώ πιο μακριά και λεπτότερα πλοκάμια της, μαζί με ένα διάστικτο «καπέλο» και μωβ εσωτερικό.Έχει συνήθη διάμετρο 6-10 εκατοστά, κι όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό – καφέ. Όταν ενηλικιώνεται, πάλι, παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.

Σε περίπτωση τσιμπήματος, απαγορεύεται να βάλουμε στο σημείο ξύδι, αμμωνία, οινόπνευμα (αλκοόλ) και νερό. Ο καλύτερος σύμμαχος, μάλιστα, για να αντιμετωπίσουμε τη μωβ μέδουσα είναι η μαγειρική σόδα.

Πιο συγκεκριμένα, βοηθάει στον πόνο αλλά και στην κυκλοφορία της τοξίνης η πλύση με μείγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία ένα προς ένα).

Αναλυτικά τα βήματα φροντίδας:

1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.

 

2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυτάρρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.

3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας

4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.

5. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.

5. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).

6. MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.