Αίμα, σπέρμα και… πολύ χρήμα – Οι υποθέσεις που συντάραξαν το πανελλήνιο και θα απασχολήσουν τα δικαστήρια - celebs.gr

Breaking

Αίμα, σπέρμα και… πολύ χρήμα – Οι υποθέσεις που συντάραξαν το πανελλήνιο και θα απασχολήσουν τα δικαστήρια

featured image

Ρούλα Πισπιρίγκου, Πέτρος Φιλιππίδης, Dr. Kontos, σκάνδαλο Folli Follie και τραγωδία στο Μάτι

Αποτρόπαιες δολοφονίες, κατά συρροήν δολοφόνοι, υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων με πασίγνωστους κατηγορουμένους, τα έργα και οι ημέρες ενός δήθεν γιατρού που οδήγησαν στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους, αλλά και η εκατόμβη νεκρών του Ιουλίου του 2018 στο Μάτι Αττικής είναι κάποιες από τις υποθέσεις που θα απασχολήσουν τα δικαστήρια της χώρας τη φετινή δικαστική σεζόν.

Ρούλα Πισπιρίγκου

Η ασύλληπτη υπόθεση δολοφονίας τριών παιδιών από την ίδια τους τη μητέρα, που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο από τα μέσα της περασμένης χρονιάς, εξακολουθεί να απασχολεί τη Δικαιοσύνη. Οπως όλα δείχνουν, το «έργο» θα ανέβει σε δύο πράξεις, αφού η υπόθεση έχει διαχωριστεί και, αν εκδοθούν παραπεμπτικά βουλεύματα, θα διεξαχθούν δύο δίκες. Ερευνες, δεκάδες καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και νέα ιατροδικαστικά πορίσματα οδηγούν -όπως όλα δείχνουν- στο εδώλιο τη μητέρα των τριών κοριτσιών Ρούλα Πισπιρίγκου για τις δολοφονίες της 9χρονης Τζωρτζίνας, της 3,5 ετών Μαλένας και της 6 μηνών Ιριδας Δασκαλάκη.

Η 33χρονη από την Πάτρα, που αρνείται κατηγορηματικά την εμπλοκή της στην υπόθεση και πρόσφατα απαρνήθηκε τον μέχρι πρότινος συνήγορό της Οθωνα Παπαδόπουλο για τον Αλέξη Κούγια, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενη για τη δολοφονία της 9χρονης Τζωρτζίνας. Τον περασμένο Ιούλιο της ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του ίδιου του παιδιού από τον εισαγγελέα Γιώργο Νούλη, που υπέβαλε πρόταση προς το δικαστικό συμβούλιο για την παραπομπή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται και η έκδοση του σχετικού βουλεύματος. Σε περίπτωση που η Ρούλα Πισπισρίγκου παραπεμφθεί στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, η δίκη της αναμένεται να προσδιοριστεί ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα.

Την ίδια στιγμή έχει αρχίσει η ανάκριση για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών, Ιριδας και Μαλένας Δασκαλάκη. Σε βάρος της 33χρονης έχει ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία, ενώ ήδη έχουν καταθέσει στην ανακρίτρια Ευγενία Τζωρτζάτου, ο παθολογοανατόμος Χρήστος Ευτυχιάδης και οι ιατροδικαστές Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλόγρηάς. Οι καταθέσεις μαρτύρων θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ η κατηγορούμενη αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να κληθεί σε απολογία και γι’ αυτές τις πράξεις.

Η βιτριολίστρια

Επιστροφή στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας έρχεται τους επόμενους μήνες για την 37χρονη Εφη Κακαράντζουλα, που ήδη έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου.

Στις 27 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους τρεις δικαστές και τέσσερις ένορκοι καταδίκασαν χωρίς ελαφρυντικό την κατηγορουμένη σε 15 έτη κάθειρξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Θύμα και θύτης θα συναντηθούν ξανά στη δικαστική αίθουσα και θεωρείται βέβαιο ότι η κατηγορούμενη θα αιτηθεί ξανά τη μετατροπή της κατηγορίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, αλλά και την παροχή κάποιου ελαφρυντικού που θα την οδηγούσε γρηγορότερα έξω από τη φυλακή.

Πέτρος Φιλιππίδης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η δίκη του ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη, που άνοιξε την αυλαία της δικαστικής χρονιάς. Η ακροαματική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις καταθέσεις της συζύγου του κατηγορούμενου ηθοποιού Ελπίδας Νίνου αλλά και του Σπύρου Μπιμπίλα να προκαλούν αίσθηση και εντάσεις.

Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης δίκης ο Πέτρος Φιλιππίδης βρέθηκε εκτός φυλακής, αφού το δικαστήριο αποφάσισε την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστικά έδρανα έπειτα από καταγγελίες τριών πασίγνωστων ηθοποιών, που περιέγραψαν σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος τους αλλά και εργασιακό μπούλινγκ. Η Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσάκη έκαναν και άλλες γυναίκες να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη, δίνοντάς τους θάρρος με τις δημόσιες καταγγελίες τους. Από τις καταγγελίες που καταγράφηκαν σε βάρος του ηθοποιού τελικά του ασκήθηκε δίωξη για τρεις υποθέσεις, εκ των οποίων η πρώτη αφορά βιασμό που τελέσθηκε το 2008, ενώ οι άλλες δύο απόπειρες βιασμού τελεσθείσες το 2010 και το 2014. Μάλιστα, σε δύο από τις περιπτώσεις φέρεται ότι χρησιμοποίησε το καμαρίνι του για να προβεί σε ασελγείς πράξεις, όπως καταγγέλλεται.



Δίκη ψευτογιατρού

Επειτα από μια μαραθώνια ακροαματική διαδικασία, η οποία ήδη μετρά εννέα μήνες, η δίκη του αποκαλούμενου «ψευτογιατρού» οδεύει προς το τέλος της στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Η υπόθεση, που αφορά τον 49χρονο γιατρό «μαϊμού» Νίκο Κοντοστάθη, ο οποίος κατηγορείται για 12 θανάτους ασθενών του και 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας, φτάνει σταδιακά στο τέλος της. Οι καταθέσεις των θυμάτων και των συγγενών τους, όπως και των πραγματογνωμόνων, αποδείχτηκαν εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία, με αποτέλεσμα ο κύκλος των απολογιών να είναι μεγάλος, αφού μαζί με τον ψευτογιατρό κάθονται στο εδώλιο 16 πρόσωπα ως συνεργοί του, ανάμεσά τους και ένας πρώην υπουργός. Η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας ήταν να κριθεί ένοχος για έξι ανθρωποκτονίες.

Ως σήμερα όλοι οι μάρτυρες περιγράφουν έναν «απατεώνα με ευρύ φάσμα δράσης» και ιδιαίτερη πειθώ, μέσω της οποίας παραπλανούσε ευκολότερα τα θύματά του. Ο «Dr Kontos», όπως συστηνόταν στα θύματά του, είχε ως «όπλο» στις περισσότερες περιπτώσεις την εκμετάλλευση της πίστης των θυμάτων του, τα οποία ακολουθούσαν τις οδηγίες του για ίαση μέσω… παντζαριών, σκόρδου, βουβαλίσιου κρέατος και ελαίων από το Βατικανό! Οταν η κατάσταση της υγείας τους χειροτέρευε, εκείνος πάντοτε τους καθησύχαζε λέγοντας «μη φοβού!» και τους έπειθε να εγκαταλείψουν τις εγκεκριμένες ιατρικές θεραπείες για να ακολουθήσουν τον δρόμο του… τσαγιού και των βοτάνων, που σε πολλές περιπτώσεις κόστιζαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Ο πρώην ντράμερ των Πυξ Λαξ

Δεύτερη δίκη, για άλλες τέσσερις υποθέσεις σεξουαλικών κακοποιήσεων, επιφύλαξε η Δικαιοσύνη στον πρώην ντράμερ των Πυξ Λαξ. Ο Γιώργος Γιαννόπουλος, που έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος για τη συγκεκριμένη υπόθεση και δικάζεται ταυτόχρονα σε δεύτερο βαθμό για ακόμη μία, θα βρεθεί στο εδώλιο με βούλευμα του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου. Η υπόθεση αφορά σεξουαλική κακοποίηση άλλων τεσσάρων ανήλικων κοριτσιών κατά τη χρονική περίοδο 2007-2013.

Η νέα παραπομπή του κατηγορούμενου μουσικού ήρθε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δευτεροβάθμια δίκη του για την υπόθεση ασέλγειας σε βάρος ενός 6χρονου κοριτσιού. Μάλιστα, γι’ αυτή την υπόθεση ο κατηγορούμενος έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε κάθειρξη 12 ετών, αλλά το δικαστήριο του είχε χορηγήσει τότε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής με περιοριστικούς όρους ως την έφεση. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ στις προηγούμενες συνεδριάσεις κατάθεσαν οι γονείς της ανήλικης.

Επεισόδιο Παπαγιάννη – Παυλίδου

Ραντεβού στις 9 Νοεμβρίου έχουν δώσει στη δικαστική αίθουσα ο Μάνος Παπαγιάννης και η Σοφία Παυλίδου. Οι δύο ηθοποιοί έχουν αλληλομηνυθεί, με τον Μάνο Παπαγιάννη να κατηγορείται για απλή σωματική βλάβη, απειλή και εξύβριση, και τη Σοφία Παυλίδου για επικίνδυνη σωματική βλάβη, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση. Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο του 2018 οι δύο ηθοποιοί πρωταγωνιστούσαν στη θεατρική παράσταση «Πετάει – πετάει» στο θέατρο Χυτήριο, όταν ξέσπασε μεταξύ τους μεγάλος καβγάς στα καμαρίνια του θεάτρου, αμέσως μετά το τέλος της παράστασης. Η γνωστή ηθοποιός έχει προτείνει ως μάρτυρες προς υποστήριξη της κατηγορίας τον Σωτήρη Καλυβάτση και τη Ρέα Τουτουνζή, που έπαιζαν μαζί στην επίμαχη παράσταση κατά την οποία συνέβη το επεισόδιο, ενώ υπέρ της θα καταθέσει και η ηθοποιός Κάτια Νικολαΐδου, η οποία φέρεται ότι έχει βιώσει ανάλογη εμπειρία με τον Μάνο Παπαγιάννη έξι χρόνια νωρίτερα. Ο ηθοποιός, από την πλευρά του, έχει υποστηρίξει μεταξύ άλλων: «Εγώ άνοιξα έντονα την πόρτα, δεν τη χτύπησα! Γιατί σήκωσε χέρι σε μένα; Σήκωσε χέρι και αυθόρμητα την απώθησα. Απορώ πώς κάποιος άνθρωπος, ο οποίος είναι το θύμα της ιστορίας, γίνεται ο θύτης».

Η εθνική τραγωδία στο Μάτι

Μάτι φωτιά

Η ώρα της κρίσης έφτασε και για τους 21 κατηγορουμένους για την εθνική τραγωδία στο Μάτι Αττικής, που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους. Οι δικαστές του Δευτεροβάθμιου Δικαστικού Συμβουλίου που εξέτασαν την υπόθεση περιγράφουν μέσα σε 544 σελίδες το χάος που επικράτησε το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, αλλά και τις παραλείψεις στελεχών της Περιφέρειας, της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής. Τελικά, 21 πρόσωπα θα λογοδοτήσουν για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και της σωματικής βλάβης από αμέλεια διά παραλείψεως, αλλά και του εμπρησμού από αμέλεια για τον άνθρωπο που προκάλεσε την πυρκαγιά.

Σκάνδαλο Folli Follie

Με τους πατέρα και υιό Κουτσολιούτσο εκτός φυλακής συνεχίζεται η δίκη για το σκάνδαλο της Folli Follie. Ο ιδρυτής της εταιρίας Δημήτρης, η σύζυγός του Καίτη αλλά και ο γιος τους Τζώρτζης δικάζονται για σωρεία κακουργηματικών αδικημάτων, έχοντας μαζί τους στο εδώλιο ακόμη δέκα πρόσωπα, στελέχη του ομίλου. Στο βούλευμα αναφέρεται ότι η ζημία που προκλήθηκε από τις πράξεις τους εκτιμάται πως ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ, χωρίς όμως να μπορεί να υπολογιστεί το ακριβές ποσό. Σύμφωνα με τους δικαστές, οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση -ως ηθικοί αυτουργοί της φέρονται οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος- και από το 2006 κατάρτιζαν πλαστά έγραφα τραπεζών προκειμένου να παρουσιάζουν ψευδώς ότι η εταιρία ευημερούσε οικονομικά.

newsbreak.gr