«Δεν αποκλείεται σεισμός- “τέρας” στην Ελλάδα», λέει ο Χουλιάρας - celebs.gr

Breaking

«Δεν αποκλείεται σεισμός- “τέρας” στην Ελλάδα», λέει ο Χουλιάρας

featured image


Να μας τρομοκρατήσουν για τα καλά φαίνεται πως έχουν βαλθεί οι επιστήμονες σήμερα. 

Μετά τον καθηγητή Κωνσταντίνο Συνολάκη ο οποίος είπε πως «είμαστε στο “παράθυρο” του αιώνα για σεισμό 8.5 Ρίχτερ» και τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο ο οποίος ανέφερε πως δεν αποκλείεται στην Ελλάδα να βιώσουμε σεισμό των 6.5-7 Ρίχτερ, έρχεται ο συνάδελφος του τελευταίου, Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος δήλωσε πως  «δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα σεισμό τέρας στην Ελλάδα». 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως στην Ελλάδα ιστορικά έχουν εκδηλωθεί σεισμοί τέτοιου μεγέθους, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν τέτοιο σεισμό. Σημείωσε, επίσης, ότι οι μεγάλοι σεισμοί έχουν μεγάλες περιόδους επανάληψης, που σημαίνει ότι ένας σεισμός της τάξης των 7-8 Ρίχτερ θα κάνει πολλά χρόνια να ξαναεκδηλωθεί.«Σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ», εξήγησε ο κ. Χουλιάρας. «Όταν μιλάμε όμως για 7 Ρίχτερ, τέτοιοι σεισμοί έχουν επανάληψη μετά από 100 έως 1000 χρόνια».


Ο τελευταίος μεγασεισμός που έγινε στο ελληνικό τόξο ήταν το 365 μ.χ και το μέγεθός του ήταν 8,2 Ρίχτερ.

Όπως εκτίμησε «έχουμε ξεπεράσει τα χρόνια επανεμφάνισης και άρα θα μπορούσε να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός τα επόμενα χρόνια».

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να βάλουμε χρονικά πλαίσια, λέμε τα επόμενα χρόνια», κατέληξε.

Δείτε πιο αναλυτικά τι είπε ο σεισμολόγος στην ΕΡΤ:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...