Τζέιμς Κάμερον για υποβρύχιο Titan: «Ήξερα που βρισκόταν, η έρευνα του Λιμενικού ήταν μια παρατεταμένη και εφιαλτική παρωδία» - celebs.gr

Breaking

Τζέιμς Κάμερον για υποβρύχιο Titan: «Ήξερα που βρισκόταν, η έρευνα του Λιμενικού ήταν μια παρατεταμένη και εφιαλτική παρωδία»

featured image


Ο σκηνοθέτης του «Τιτανικού» Τζέιμς Κάμερον πριν από λίγες ημέρες αποκάλεσε την έρευνα για το βαθυσκάφος «Titan» «παρατεταμένη εφιαλτική παρωδία».

Ο σκηνοθέτης του «Τιτανικού» και ειδικός σε υποβρύχια Τζέιμς Κάμερον είπε ότι προέβλεψε την έκρηξη του «Τιτάνα» λίγες μέρες πριν βρεθούν τα συντρίμμια από το εξαφανισμένο υποβρύχιο, αποκαλώντας την έρευνα «παρατεταμένη εφιαλτική παρωδία».

Σε νεότερες δηλώσεις του – σύμφωνα με την Daily Mail – o Κάμερον,είπε ότι το υποβρύχιο Titan είχε «τρία πιθανά σημεία αστοχίας» και έδειξε ότι η «αχίλλειος πτέρνα» του ήταν ο κύλινδρος από ανθρακονήματα.

Πρόσθεσε δε ότι το μοιραίο βαθυσκάθος διαλύθηκε σε «πολύ μικρά κομμάτια» μετά την έκρηξή του λόγω της πίεσης. Ένα σύστημα προειδοποίησης πιθανότατα σήμανε συναγερμό και το πλήρωμα προσπάθησε να ανέβει τη στιγμή πριν από την έκρηξη, πρόσθεσε.

Ο Κάμερον, ο οποίος έχει επισκεφθεί το πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου 30 φορές, είπε ότι η τραγωδία αυτή την εβδομάδα έχει παραλληλισμό με την καταστροφή του Τιτανικού, όπου ο καπετάνιος αγνόησε επανειλημμένα τις προειδοποιήσεις για ένα παγόβουνο, αλλά συνέχισε με ταχύτητα.

Οι πέντε του «Τιτάνα» σκοτώθηκαν ακαριαία όταν το υποβρύχιο υπέστη «καταστροφική έκρηξη» μόλις 1.600 πόδια από την πλώρη του ναυαγίου, ανακοίνωσε χθες η Αμερικανική Ακτοφυλακή. Ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο καναδικού πλοίου βρήκε συντρίμμια στον πυθμένα του ωκεανού.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι έρευνας και διάσωσης λένε ότι οι άνδρες πιθανότατα πέθαναν την Κυριακή (18/6) προτού στρατιωτικά αεροπλάνα που χρησιμοποιούσαν σημαδούρες σόναρ ανιχνεύσουν αυτό που νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να ήταν ήχοι «χτυπήματος». Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είπε ότι άκουσε έναν ήχο που έμοιαζε με έκρηξη, όταν χάθηκαν οι επικοινωνίες περίπου δύο ώρες μετά την κατάδυση. Το Πολεμικό Ναυτικό διαβίβασε αυτές τις πληροφορίες στο Λιμενικό Σώμα.Ο Κάμερον είπε στο BBC News ότι η έρευνα του Λιμενικού Σώματος «έμοιαζε με μια παρατεταμένη και εφιαλτική παρωδία όπου άνθρωποι έτρεχαν τριγύρω μιλώντας για θορύβους και οξυγόνο και όλα αυτά τα άλλα πράγματα»«Ήξερα ότι το υποβρύχιο βρισκόταν ακριβώς κάτω από το τελευταίο γνωστό βάθος και τη θέση του. Εκεί ακριβώς το βρήκαν», είπε.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ανησυχίες για την ασφάλεια είχαν διατυπωθεί προηγουμένως για το υποβρύχιο Titan από πρώην υπάλληλο της OceanGate. Ο David Lochridge, πρώην διευθυντής θαλάσσιων επιχειρήσεων της OceanGate, ισχυρίστηκε την παράνομη απόλυση μετά από ανησυχίες σχετικά με την υποτιθέμενη «άρνηση της εταιρείας να πραγματοποιήσει κρίσιμες, μη καταστροφικές δοκιμές του πειραματικού σχεδιασμού».

Ο Κάμερον είπε χθες (22/6): «Πολλοί από τους κορυφαίους παίκτες στην κοινότητα μηχανικών βαθέων βυθίσεων έγραψαν ακόμη και επιστολές στην εταιρεία λέγοντας ότι αυτό που έκαναν ήταν πολύ πειραματικό για να μεταφέρουν επιβάτες και ότι έπρεπε να πιστοποιηθεί και ούτω καθεξής.

«Είμαι εντυπωσιασμένος από την ομοιότητα της ίδιας της καταστροφής του Τιτανικού, όπου ο καπετάνιος ειδοποιήθηκε επανειλημμένα για πάγο μπροστά από το πλοίο του και παρόλα αυτά έπεσε σε ένα πεδίο πάγου μια νύχτα χωρίς φεγγάρι και πολλοί άνθρωποι πέθαναν ως αποτέλεσμα. Μια πολύ παρόμοια τραγωδία όπου οι προειδοποιήσεις δεν εισακούστηκαν έλαβε χώρα στην ίδια ακριβώς τοποθεσία με όλες τις καταδύσεις που γίνονται σε όλο τον κόσμο. Νομίζω ότι είναι απλά εκπληκτικό, είναι πραγματικά πολύ σουρεαλιστικό».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...