Το μέρος της Γης όπου δεν υπάρχει επίσημη ώρα: Ρυθμίζεις το ρολόι σου όπως θες - celebs.gr

Breaking

Το μέρος της Γης όπου δεν υπάρχει επίσημη ώρα: Ρυθμίζεις το ρολόι σου όπως θες


 Aν θες να βάλεις το ρολόι σου στις 6 το πρωί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν πάλι θες να το γυρίσεις πέντε ώρες πίσω και πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Αν κάτι μισούμε όλοι μας, είναι τα πρωινά ξυπνητήρια. Αυτόν τον εφιαλτικό ήχο που χτυπάει κάθε πρωί δίπλα στο αυτί μας και μας αναγκάζει να αποχωριστούμε το ζεστό μας κρεβάτι, να ετοιμαστούμε και να φύγουμε με προορισμό το γραφείο μας ή κάποιο εξωτερικό ραντεβού. Ο χρόνος, βλέπεις, είναι πολύτιμος και προσπαθούμε να τα προλάβουμε όλα μέσα στην ημέρα, με στόχο να ξεκουραστούμε ή να διασκεδάσουμε κάποιες ώρες το βράδυ.

Το περίμενες, όμως, πως υπάρχει ένα μέρος πάνω στον πλανήτη, όπου ο χρόνος δεν έχει καμία απολύτως σημασία; Κάτι τέτοιο, λοιπόν, συμβαίνει στην Ανταρκτική, στην ήπειρο που πραγματικά μπορείς να ρυθμίσεις εσύ την ώρα που θες και να ζήσεις έτσι.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Δεδομένου ότι η Ανταρκτική είναι σε μεγάλο βαθμό ακατοίκητη, η ήπειρος δεν είναι επίσημα χωρισμένη σε ζώνες ώρας. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι ερευνητικοί σταθμοί, καθένας από τους οποίους τηρεί τη δική του τοπική ώρα. Έτσι, για παράδειγμα, άλλος σταθμός βρίσκεται σε ώρα Νέας Υόρκης, άλλος σε ώρα Λονδίνου και άλλος σε ώρα Πεκίνου, αν και όλοι του απέχουν λίγα μέτρα μεταξύ τους.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι στην Ανταρκτική για έξι μήνες τον χρόνο είναι μέρα 24 ώρες το 24ωρο, ενώ για τους υπόλοιπους έξι είναι νύχτα. Οπότε και να αλλάζει η ώρα δε βοηθάει σε κάτι, μιας και αυτό που βλέπεις έξω είναι ακριβώς το ίδιο.