Τάσεις φυγής από την εργασία φέρνει η επαναφορά σεναρίων για αύξηση των ορίων ηλικίας - celebs.gr

Breaking

Τάσεις φυγής από την εργασία φέρνει η επαναφορά σεναρίων για αύξηση των ορίων ηλικίας


 Έκρηξη στις αιτήσεις συνταξιοδότησης εκτιμάται ότι θα παρουσιαστεί τα επόμενα χρόνια, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι η συζήτηση για τα όρια ηλικίας έχει επανέλθει στο προσκήνιο. Οι συνέπειες του δημογραφικού προβλήματος, που επιδεινώνεται συνεχώς, θέτουν ξανά στο τραπέζι το ενδεχόμενο αύξησης των γενικών ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης μετά το 2027, οδηγώντας όσους μπορούν να αποχωρήσουν να το κάνουν.

Παράλληλα, η δυνατότητα συνέχισης της εργασίας ενισχύει την έξοδο, καθώς οι συνταξιούχοι μπορούν πλέον να εργάζονται χωρίς να χάνουν μέρος της σύνταξής τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης το πρώτο τετράμηνο φτάνουν τις 65.000, με εκτιμώμενο αριθμό 230.000 έως 250.000 αιτήσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με εκθέσεις, η αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, η παράταση του εργασιακού βίου και η μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης επανέρχονται στο προσκήνιο, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται μεν έως το 2027, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η δυνατότητα αλλαγών μετά από αυτήν τη χρονική στιγμή.