Κορονοϊός: Τι πρέπει να προσέχουν οι παχύσαρκοι - Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος - celebs.gr

Breaking

Κορονοϊός: Τι πρέπει να προσέχουν οι παχύσαρκοι - Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος

featured image

Ο κορονοϊός δεν φαίνεται να προσβάλει περισσότερο τα παχύσαρκα άτομα αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής, που δίνει συμβουλές για τον Covid-19.

Αντιθέτως, ο κίνδυνος βαρείας προσβολής (Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας ΣΟΑΔ) αυξάνεται όταν υπάρχει παχυσαρκία 3ου βαθμού (BMI>40kg/m2).

Τα άτομα που είναι υψηλού κινδύνου να αναπτύξουν βαρείας μορφής λοίμωξης από Covid-19 είναι τα εξής βάσει βιβλιογραφικών δεδομένων:

Άτομα άνω των 70 ετών (αν και τα άτομα 50 -70 ετών πρέπει να παρακολουθούνται με αυξημένη προσοχή Ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα όπως αρτηριακή υπέρταση με επιπλοκές, ιστορικό ΑΕΕ ή στεφανιαίας νόσου ή καρδιοχειρουργικής επέμβασης, καρδιακή ανεπάρκεια σταδίου ΙΙΙ ή ΙV κατά NYHA. Διαβητικοί ινσουλινοεξαρτώμενοι μη ρυθμισμένοι ή με επιπλοκές λόγω της νόσου των Ασθενείς με χρόνιο αναπνευστικό νόσημα οι οποίοι μπορεί να απορυθμισθούν με μία ιογενή λοίμωξη Ασθενείς με xρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε αιμοκάθαρση Ασθενείς με καρκίνο υπό θεραπεία

Παρά την απουσία βιβλιογραφικών δεδομένων, αναφέρει η εταιρεία, λόγω του πιθανολογούμενου κινδύνου από άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, θεωρούνται εξ ίσου ως άτομα υψηλού κινδύνου:

Τα άτομα με ανοσοκαταστολή συγγενή ή επίκτητη:

Λόγω φαρμακευτικής θεραπείας (αντικαρκινική χημειοθεραπεία, λήψη ανοσοκατασταλτικών, θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες και/ή κορτικοθεραπεία σε ανοσοκατασταλτική δόση) Λοίμωξη με HIV μη ελεγχόμενη ή με CD4 <200/mm3 Συνεπεία μεταμόσχευσης συμπαγούς οργάνου ή αιμοποιητικών κυττάρων Κακοήθες αιματολογικό νόσημα υπό θεραπεία

Κίρρωση ήπατος τουλάχιστον σταδίου Β κατά Child-Pugh

Τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (ΒΜΙ >40 kg/m2) σε αναλογία με τα δεδομένα για τη γρίπη Α (Η1Ν1)09.

Το κριτήριο της ηλικίας >70 ετών είναι κυρίως παράγοντας κινδύνου για αυξημένη θνησιμότητα, αφού τα δεδομένα σε πολλές χώρες δείχνουν ότι 50% των ασθενών σε ΜΕΘ λόγω Covid-19 ήταν < 60 ετών.


Η παχυσαρκία, ανεξαρτήτως ΒΜΙ, μπορεί να συνοδεύεται από μια ή περισσότερες συν νοσηρότητες οι οποίες έχουν ταξινομηθεί ως παράγοντες κινδύνου για βαριές μορφές νόσησης από Cοvid-19 σε διαφορετικά δημοσιευμένα άρθρα του τελευταίου διμήνου: αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, στεφανιαία νόσο. Εξ άλλου, η αντιμετώπιση στη ΜΕΘ των ασθενών με παχυσαρκία, ανεξαρτήτως της νόσου για την οποία νοσηλεύονται, παρουσιάζει πολλαπλά και ιδιαίτερα προβλήματα (διασωλήνωση, δοσολογία φαρμάκων, θεραπευτικοί χειρισμοί, νοσηλευτική φροντίδα).

Tα προληπτικά μέτρα και τα μέτρα απομόνωσης που εφαρμόζονται για όλο τον πληθυσμό πρέπει να τηρούνται αυστηρά από τα άτομα με παχυσαρκία  και το άμεσο περιβάλλον τους.

Με τα σημερινά δεδομένα, η αντιμετώπιση των ατόμων με παχυσαρκία που είναι ύποπτα για λοίμωξη από Cοvid-19 είναι η ίδια με εκείνη που προτείνεται στο γενικό πληθυσμό.

Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα δεδομένα για την επίδραση μιας πρόσφατης απώλειας βάρους (πχ μετά από βαριατρική επέμβαση) στη βαρύτητα της λοίμωξης από Covid-19. Όμως οι ασθενείς οι οποίοι ανέπτυξαν Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας είχαν συχνότερα υποθρεψία σε σχέση με τους ασθενείς που δεν ανέπτυξαν ΣΟΑΔ.

Τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση πρέπει να συνεχίσουν την παρακολούθηση τους από το γιατρό τους και να είναι υποδειγματικοί στην τήρηση των οδηγιών διατροφής και στη λήψη των συμπληρωμάτων διατροφής που τους έχουν συνταγογραφηθεί για να αποφύγουν την υποθρεψία λόγω έλλειψης πρωτεϊνών και βιταμινών.

Τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία 3ου βαθμού (ΒΜΙ >40 kg/m2) πρέπει  να έρθουν σε επικοινωνία με το γιατρό τους και να αξιολογηθεί η ανάγκη συνέχισης της εργασίας των.

Αναμένονται προσεχώς Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές Οδηγίες – Συστάσεις  για την Παχυσαρκία και τη λοίμωξη από COVID-19. Όλες οι πληροφορίες και οι συστάσεις μπορεί να εξελίσσονται ταχύτατα και θα επικαιροποιηθούν ανάλογα.

«Ας προστατέψουμε τους ασθενείς μας και τις οικογένειές μας και τον εαυτό μας» αναφέρει η Εταιρεία.

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ