Αυστηρός Μητσοτάκης: «Είμαστε με τους Ουκρανούς, θα αντιδράσουμε έτσι και εισβάλουν οι Ρώσοι» - celebs.gr

Breaking

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Αυστηρός Μητσοτάκης: «Είμαστε με τους Ουκρανούς, θα αντιδράσουμε έτσι και εισβάλουν οι Ρώσοι»

featured image

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο και μέσω tweet εξέφρασε τη στήριξή της Ελλάδας στην Ουκρανία, σε τυχόν εισβολή της Ρωσίας.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός βασίστηκε στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υποστηρίξει την Ουκρανία και την ελευθερία της χώρας από την Ρωσία.

[expander_maker more=»Διαβάστε περισσότερα» less=»…»]

Όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό και λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης, «επαναβεβαιώσαμε την απόλυτη ενότητά μας, τη στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε συντονισμένα και σε συνεννόηση με τους Ευρωατλαντικούς Συμμάχους μας, σε περίπτωση που υπάρξει μια εισβολή από πλευράς της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Η στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουκρανία

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε «ταυτόχρονα επαναβεβαιώσαμε την πίστη μας στο διάλογο και στην ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία, είτε μέσω του σχήματος της Νορμανδίας, είτε μέσω του ΟΑΣΕ, είτε μέσω διμερών επαφών που τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να έχουν με τη Ρωσία».

Και πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «εξάλλου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα βρεθεί αύριο στη Μόσχα για συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του, όπου θα επαναλάβει τις θέσεις της χώρας που αποτελούν εξάλλου τις θέσεις όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Το ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι έντονο για τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς κατοικούν στην Ουκρανία δεκάδες χιλιάδες άτομα ελληνικής καταγωγής».

Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι σκέψεις του όσον αφορά τη νεότερη κλιμάκωση με τη Ρωσία, ο πρωθυπουργός απάντησε «επανεπιβεβαιώσαμε, για μία ακόμα φορά, την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Την ίδια στιγμή, θέλουμε να κρατήσουμε όλους τους διπλωματικούς διαύλους ανοιχτούς. Ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο».


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις σχέσεις Ελλάδας – Αφρικής

Αναφερόμενος στη Σύνοδο ΕΕ-Αφρικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε “σε λίγη ώρα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με Αφρικανούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων το πλαίσιο συνεργασίας ΕΕ-Αφρικής, με ορίζοντα το 2030.Η Ελλάδα είναι μία χώρα που γειτνιάζει με την Αφρική, έχει παραδοσιακά στενούς δεσμούς με την Αφρική. Ταυτόχρονα είναι μια χώρα η οποία δε βαρύνεται από κάποιο αποικιοκρατικό παρελθόν, κατά συνέπεια οι δυνατότητές μας να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας στην Αφρική είναι πάρα πολύ σημαντικοί. Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου μια σειρά από πρωτοβουλίες διασύνδεσης μεταξύ της Αφρικανικής Ηπείρου και της Ευρώπης, ειδικά στον τομέα της ενέργειας”.

Και προσθέτει ο πρωθυπουργός “αναφέρομαι συγκεκριμένα στο ηλεκτρικό καλώδιο, το οποίο προτιθέμεθα να δρομολογήσουμε, το οποίο θα ενώνει την Αίγυπτο με την Ελλάδα και κατά συνέπεια την Αφρική με την Ευρώπη, έτσι ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε πολύ φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, παραγόμενη από τον ήλιο, από την Αφρική στην Ευρώπη. Είναι μία μόνο πτυχή των θεμάτων που θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα το απόγευμα και αύριο το πρωί. Είναι μία μόνο πτυχή των θεμάτων που θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα το απόγευμα και αύριο το πρωί».

[/expander_maker]Επιστροφή στο trelokouneli.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου