Κυκλοφορεί εξαιρετικά μεταδοτική και επικίνδυνη παραλλαγή του ιού HIV που προκαλεί το AIDS - celebs.gr

Breaking

Κυκλοφορεί εξαιρετικά μεταδοτική και επικίνδυνη παραλλαγή του ιού HIV που προκαλεί το AIDS

featured image

Ένα νέο εξαιρετικά μεταδοτικό και πολύ πιο επικίνδυνο στέλεχος του ιού HIV ανακαλύφθηκε στην Ολλανδία από επιστήμονες που συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το αποκαλούν «νέος λοιμογόνος υποτύπος Β» – ή «VB», για συντομία.

Μια διεθνής μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Ινστιτούτο Μεγάλων Δεδομένων της Οξφόρδης εντόπισε 109 περιπτώσεις της νέας παραλλαγής του ιού μετά από ανάλυση περισσότερων από 6.700 δειγμάτων από ασθενείς που είχαν βρεθεί θετικοί στον HIV. Λεπτομέρειες από τη μελέτη δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα στο ιατρικό περιοδικό Science. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παραλλαγή κυκλοφορεί στην Ολλανδία εδώ και «αρκετά χρόνια».

Διαφορές στο γονιδίωμα – Υψηλότερο ιικό φορτίο

Η έρευνά τους αποκάλυψε «σημαντικές» διαφορές γονιδιώματος μεταξύ του στελέχους VB και άλλων παραλλαγών του HIV. Το ένα είχε πολύ υψηλότερο ιικό φορτίο, που σημαίνει ότι ο ιός θα είναι και πιο λοιμογόνος και πιο μολυσματικός. «Τα άτομα με την παραλλαγή VB είχαν ιικό φορτίο (το επίπεδο του ιού στο αίμα) μεταξύ 3,5 και 5,5 φορές υψηλότερο», δήλωσαν οι επιστήμονες. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science. Σύμφωνα με την έρευνα, ο ρυθμός μείωσης των κυττάρων CD4 -το σήμα κατατεθέν της βλάβης του ανοσοποιητικού συστήματος από τον HIV- «εμφανίστηκε δύο φορές πιο γρήγορα σε άτομα με την παραλλαγή VB, θέτοντάς τα σε κίνδυνο να προσβληθούν από AIDS πολύ πιο γρήγορα».

Αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης του ιού


Αλλά ίσως το πιο σημαντικό: ασθενείς που είχαν μολυνθεί με το στέλεχος VB παρουσίασαν επίσης αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε άλλους ανθρώπους. Αυτά τα συμπεράσματα επιβεβαιώνουν τους μακροχρόνιους φόβους των επιστημόνων: ότι νέα μεταλλαγμένα στελέχη θα μπορούσαν να κάνουν τον ιό HIV-1 ακόμη πιο μολυσματικό και πιο επικίνδυνο. Σύμφωνα με το Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS, ο ιός επηρεάζει ήδη χιλιάδες άτομα παγκοσμίως και χιλιάδες έχουν πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS από την έναρξη της επιδημίας στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ευτυχώς, οι σύγχρονες θεραπείες αποδείχθηκαν εξίσου αποτελεσματικές στην καταστολή του στελέχους VB, σημάδι ότι οι ασθενείς που είχαν μολυνθεί από αυτό δεν θα έβλεπαν καμία διαφορά στην πρόγνωσή τους με εκείνους που είχαν διαγνωστεί με άλλα στελέχη. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας με αυτή τη νέα παραλλαγή του ιού», είπε ο επιδημιολόγος της Οξφόρδης Chris Wymant,  ο κύριος συγγραφέας της έρευνα, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Είναι καθησυχαστικό, μετά την έναρξη της θεραπείας, τα άτομα με την παραλλαγή VB είχαν παρόμοια ανάκαμψη και επιβίωση του ανοσοποιητικού συστήματος με τα άτομα με άλλες παραλλαγές του HIV», ανέφερε η μελέτη. Η VB είναι στην πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες, από ό,τι μπορούν να πουν οι επιστήμονες.

holland_b_2.JPG Αναγκαίο το testing – Αβέβαιο το μέλλον με τους ιούς

Το πιο πρώιμο δείγμα από τη μελέτη προήλθε από ασθενή που διαγνώστηκε το 1992. Ωστόσο, δεδομένου ότι η VB προκαλεί ταχύτερη επιδείνωση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος «αυτό καθιστά κρίσιμο τα άτομα να διαγνωστούν έγκαιρα και να ξεκινήσουν τη θεραπεία το συντομότερο δυνατό», είπαν οι ερευνητές, τονίζοντας επίσης τη σημασία των συχνών tests για άτομα σε κίνδυνο. Τέλος: η ανακάλυψη της παραλλαγής VB θα πρέπει «να είναι μια προειδοποίηση ότι δεν πρέπει ποτέ να έχουμε υπερβολική αυτοπεποίθηση λέγοντας ότι οι ιοί απλώς θα εξελιχθούν για να γίνουν πιο ήπιοι», είπε ο Wymant. Είναι ένα μάθημα που «η επιστήμη» θα έπρεπε να έχει ήδη μάθει από την παραλλαγή Delta του SARS-CoV-2. nether_1.JPG




Επιστροφή στο trelokouneli.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ