«Σιγά να μη φταίει το εμβόλιο, μάλλον από λοίμωξη πέθαναν»: Ο Καπραβέλος εξηγεί τις Aιτiες για τα νεκρά παιδιά - celebs.gr

Breaking

«Σιγά να μη φταίει το εμβόλιο, μάλλον από λοίμωξη πέθαναν»: Ο Καπραβέλος εξηγεί τις Aιτiες για τα νεκρά παιδιά

featured image

Στην πρωινή εκπομπή του κρατικού καναλιού μίλησε ο γιατρός Νίκος Καπραβέλος σχετικά με το θάνατο των 2 παιδιών στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν είναι συνηθισμένο δύο παιδιά να χάνουν τη ζωή τους. Τα ερωτήματα που έχουμε σαν ιατρική κοινότητα και σαν κοινωνία θα πρέπει να απαντηθούν, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να μη δώσουν λαβή σε τέτοιες θεωρίες που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση» είπε ο κ. Καπραβέλος

Η ιατρική κοινότητα είναι προβληματισμένη με τους αδόκητους χαμούς δύο παιδιών που δεν αντιμετώπιζαν κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας και κατέληξαν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την ημέρα που αμφότερα υποτροπίασαν. Οι αιφνίδιοι θάνατοι, με διαφορά λίγων ημερών, των δύο παιδιών στη Θεσσαλονίκη ηλικίας 3 και 7 ετών «ζητούν» άμεσες απαντήσεις για να μάθουν και οι γονείς επιτέλους γιατί κατέληξαν τα παιδιά τους και για να σταματήσει η παραφιλολογία.

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι έρευνες για τα αίτια που προκάλεσαν τις απώλειες της 3χρονης Κατερίνας και του 7χρονου Μάριου, στην ΕΡΤ μίλησε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΕΣΥ της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο «Γ. Παπανικολάου», διαψεύδοντας ότι οι δύο θάνατοι σχετίζονται με το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού. «Με έκπληξη βλέπω και εγώ τέτοιες θεωρίες. Είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Εμείς στις ΜΕΘ αυτό το κλινικό σύνδρομο της ανεπάρκειας πολλαπλών οργάνων, με πολύ μεγάλη θνητότητα, το βλέπουμε πολύ συχνά», είπε ο κ. Καπραβέλος.Νίκος Καπραβέλος: Πολλά τα αίτια που κρύβονται

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο γιατρός ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά αίτια που κρύβονται από πίσω. Και όπως επισήμανε, ένα λοιμώδες νόσημα οδηγεί σε κατάρρευση το ανοσοποιητικό σύστημα και σε ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων. «Είναι τραγικό το γεγονός. Χρειάζονται απαντήσεις όμως με υπευθυνότητα. Και τα δύο νοσοκομεία, το Παπαγεωργίου και το Ιπποκράτειο έχουν πιθανές κάποιες διαγνώσεις όμως περιμένουν και τα μακροσκοπικά αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, τα οποία δυστυχώς η Θεσσαλονίκη τα στέλνει στην Αθήνα», δήλωσε ο κ. Καπραβέλος. Ο γιατρός και διευθυντής στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» έκανε έκκληση να δοθεί προτεραιότητα στη διενέργεια των σχετικών εξετάσεων για να σταματήσει η παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από τον ξαφνικό θάνατό τους.

«Η έκκληση η δική μας, παρόλη την ευαισθησία του υπουργείου Υγείας είναι να δοθεί προτεραιότητα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «όλη αυτή η υπόθεση είναι ένα τραγικό συμβάν που μπορεί να συμβεί ακόμα και σε υγιείς ανθρώπους. Το λοιμώδες αίτιο είναι το πιο συνηθισμένο, αλλά πρέπει να αποδειχθεί».

Και όπως τόνισε ο κ. Καπραβέλος «δεν είναι συνηθισμένο δύο παιδιά να χάνουν τη ζωή τους. Τα ερωτήματα που έχουμε σαν ιατρική κοινότητα και σαν κοινωνία θα πρέπει να απαντηθούν, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να μη δώσουν λαβή σε τέτοιες θεωρίες που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση».

Δείτε το βίντεο