Δημοσκόπηση-κόλαφος της RealPolls: «Μαύρο» στον Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα - celebs.gr

Breaking

Δημοσκόπηση-κόλαφος της RealPolls: «Μαύρο» στον Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα

featured image

Το 56% θεωρεί ότι η ελληνοαμερικανική συμφωνία εξυπηρετεί μόνο τις ΗΠΑ. Μόνο το 20,2% ικανοποιημένο από τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά

Παρά τις θριαμβολογίες του πρωθυπουργού χθες στη Βουλή για την εξωτερική και την αμυντική πολιτική της κυβέρνησηςοι πολίτες βάζουν ένα μεγάλο «άκυρον» στις επιλογές του και στους δύο αυτούς τομείς.

  • B’ μέρος

Υψηλά ποσοστά δυσαρέσκειας, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 50%, καταγράφονται για την κυβερνητική πολιτική και σε άλλους τομείς, όπως είναι η ακρίβεια / ενεργειακή κρίση, η δικαιοσύνη, η πανδημία, η ελευθερία του Τύπου, η αξιοκρατία.

Στη δημοσκόπηση της RealPolls, το δεύτερο μέρος της οποίας δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατία», δεν υπάρχει τομέας της κυβερνητικής πολιτικής στον οποίο η κυβέρνηση να παίρνει πάνω από τη βάση, γεγονός που εξηγεί τη δημοσκοπική πτώση της Ν.Δ. και τη διαγραφόμενη αδυναμία της, ακόμα κι αν κερδίσει τις εκλογές, να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Χθες στη Βουλή παρότι ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως με την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία δίνεται ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως «συνετού Ευρωπαίου και νατοϊκού εταίρου», ισχυριζόμενος πως «είμαστε δεδομένοι φίλοι για να έχουμε, ο μη γένοιτο, χρειαστεί, δεδομένη στήριξη», οι ερωτηθέντες από τη RealPolls θεωρούν σε ποσοστό 56% ότι αυτή η συμφωνία εξυπηρετεί κυρίως τις ΗΠΑ, μόνο το 1,6% θεωρεί ότι εξυπηρετεί την Ελλάδα ενώ το 31,2% θεωρεί ότι η συμφωνία εξυπηρετεί και τους δύο.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να πείσει τους Ελληνες ότι αυτή η σημαντική συμφωνία, που δεσμεύει αμυντικά τη χώρα για πολλά χρόνια, είναι επωφελής για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

Μη ικανοποιητικές, σε ποσοστό που φθάνει το 41,6%, κρίνουν οι πολίτες και τις κινήσεις της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά. Μόνο το 20,2% εκφράζει θετική γνώμη, ενώ σε σωστή κατεύθυνση αλλά ανεπαρκείς τις κρίνει το 29,6%. Η αναποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία αγγίζει και προσωπικά τον πρωθυπουργό, καθώς η πολυδιαφημισμένη πρόσφατη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη δεν βελτίωσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αντίθετα έμειναν ίδιες, σύμφωνα με το 65,7%.

Έγιναν χειρότερες λέει το 19,5% και μόνο το 2,7% πιστεύει ότι είναι καλύτερες… Παρότι η τουρκική προκλητικότητα δεν αφήνει περιθώρια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο πρωθυπουργός βαρύνεται με το γεγονός ότι με εκείνη τη συνάντηση και με την πολιτική τού κατευνασμού καλλιεργεί μονομερώς προσδοκίες.

Δυόμισι μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρά το έντονα αντιρωσικό κλίμα που επικρατεί διεθνώς, οι ερωτηθέντες μοιράζουν τις ευθύνες στη Ρωσία (το 28,9%) και στις δυτικές δυνάμεις (το 27,3%)Απαλλάσσουν ουσιαστικά την Ουκρανία (μόνο το 2,8% θεωρεί ότι αυτή έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη), όμως το 37,8% θεωρεί ότι όλοι οι παραπάνω ευθύνονται για τον πόλεμο.Η στάση της Ελλάδας όπως την καθόρισε η κυβέρνηση έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας κυρίως λόγω της αποστολής όπλων στην Ουκρανία, όμως το 45% των ερωτηθέντων δηλώνει ευθέως καθόλου ικανοποιημένο από τον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση τον πόλεμο και «λίγο» το 17,8%. Μόνο το 33,3% είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο…

Ψυχρολουσία είναι, όμως, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης και σε άλλους σημαντικούς τομείς.

  • Ακρίβεια: Περισσότεροι από τους μισούς (το 51,1%) δηλώνουν «καθόλου ικανοποιημένοι» από τον τρόπο που η κυβέρνηση τη χειρίζεται και «λίγο» το 21%. Μία ακόμα απόδειξη ότι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση δεν πείθουν, είναι αναποτελεσματικά, ενώ η ακρίβεια είναι η αχίλλειος πτέρνα της, που θα καθορίσει εν τέλει την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων.
  • Ρεύμα: Το 80,6% πιστεύει ότι πρέπει να μπει απαραίτητα περιορισμός στα κέρδη των εταιριών ηλεκτρισμού, και το 14,3% θεωρεί ότι ο περιορισμός είναι σωστό μέτρο, αλλά ανεφάρμοστο. Σύνολο 94,9%… Μόνο που η κυβέρνηση κωφεύει και αρνείται να βάλει περιορισμούς, όπως έχουν κάνει οι πιο πολλές χώρες της Ε.Ε.
  • Πανδημία: Αρνητικό εξακολουθεί να είναι το πρόσημο που βάζουν οι πολίτες στον τρόπο που η κυβέρνηση τη διαχειρίζεται, παρά το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές βρίσκεται σε ύφεση και τα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί. Το 41,2% δηλώνει ότι είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από την κυβέρνηση, ενώ το 49,4 δηλώνει ότι είναι καθόλου (38,5%) και λίγο (10,9%) ικανοποιημένο.
  • Αξιοκρατία: Η κυβέρνηση των… αρίστων, κατά συνέπεια και των άξιων… παίρνει κάτω από τη βάση σε θέματα αξιοκρατίας, με το 50,9% των πολιτών να δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο από τον τρόπο που έχει διαχειριστεί την αξιοκρατία και το 20,7% λίγο. Σύνολο αρνητικών κρίσεων 71,6%…
  • Δικαιοσύνη: Οταν το 63% των πολιτών που ρωτήθηκαν δηλώνει ότι είναι καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο από τον τρόπο που η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τότε με ευθύνη της κυβέρνησης υπάρχει σοβαρό θέμα λειτουργίας της δημοκρατίας. Η γνώμη που έχουν οι πολίτες προφανώς δεν είναι άσχετη με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το σκάνδαλο της Novartis και αποδεικνύουν ότι, παρά την ομερτά που επιβάλλει η κυβέρνηση στα ελεγχόμενα από αυτή μέσα ενημέρωσης, έχουν διαμορφώσει άποψη.
  • Ελευθερία του Τύπου: Παραπλήσιο με το προηγούμενο το εύρημα και το πολιτικό συμπέρασμα. Το 61,3% δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο, επί της ουσίας πιστεύει ότι δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θυμίζουμε την 108η θέση που έχει η Ελλάδα στο θέμα αυτό, σύμφωνα με την έρευνα της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα».

Δείτε εδώ το α’ μέρος της δημοσκόπησης.

newsbreak.gr