Βαριές κατηγορίες σε βάρος του σταθμάρχη Λάρισας για το δυστύχημα. Τι ισχυρίστηκε στην κατάθεσή του - celebs.gr

Breaking

Βαριές κατηγορίες σε βάρος του σταθμάρχη Λάρισας για το δυστύχημα. Τι ισχυρίστηκε στην κατάθεσή του

featured image


Φως στα αίτια της ανείπωτης τραγωδίας με τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες προσπαθούν να ρίξουν οι Αρχές, την ώρα που ο τραγικός απολογισμός συνεχίζει να ανεβαίνει.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ανθρώπινο λάθος, με κύριο υπεύθυνο τον σταθμάρχη του ΟΣΕ Λάρισας, ο οποίος συνελήφθη και επίσημα από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας.

Ο σταθμάρχης, ηλικίας 59 ετών, σύμφωνα με την Αστυνομία, χαρακτηρίζεται ως υπαίτιος του δυστυχήματος και κατηγορείται εκτός των άλλων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα), σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ) και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία μέσων (291 ΠΚ).

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η μοιραία εντολή που έδωσε προς την επιβατική αμαξοστοιχία 62 ήταν “περνάς κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως και είσοδο Νέων Πόρων (σ.σ. ο επόμενος σταθμός μετά από αυτόν της Λάρισας)”.

Ο ίδιος, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, στην πολύωρη κατάθεσή του ανέφερε ότι έδωσε εντολή για αλλαγή στην τροχιά αλλά το σύστημα δεν υπάκουσε.

Σύμφωνα με μαρτυρία, “έδωσαν στην ίδια γραμμή εντολή να φύγουν δύο τρένα. Δεν υπάρχει φωτοσήμανση. Έψαχναν το τρένο 42 λέπτα…”



Από την πλευρά του, ο πρόεδρος ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, Γιάννης Ντίτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega σημείωσε πως η μία γραμμή είναι άνοδος και η άλλη κάθοδος, ενώ όπως είπε ο μηχανοδηγός του τρένου δεν μπορεί να γνωρίζει για ποιο λόγο ο σταθμάρχης τον έβαλε σε άλλη γραμμή.

“Εφόσον δεν το κατάλαβε από την αρχή, στη συνέχεια δεν υπήρχε τρόπος να το καταλάβει” σημείωσε και πρόσθεσε: “Το μόνο που μπορώ να πω, από την 39χρονη εμπειρία που έχω, είναι σίγουρα ότι κάποιος έχει κάνει λάθος“.

Την ίδια ώρα, πηγές του ΟΣΕ διευκρινίζουν ότι ο σταθμάρχης εργαζόταν για πολλά χρόνια στον οργανισμό και ανέλαβε καθήκοντα μετά από εκπαίδευση ενός έτους.

Στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχηματίζεται για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη από την ΕΛΑΣ έχουν δώσει ανωμοτί καταθέσεις και άλλοι δύο υπάλληλοι στην Τροχαία Λάρισας.

Σημειώνεται ότι την εποπτεία της έρευνας έχει κατόπιν εντολής του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, ο εισαγγελέας εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, που μεταβαίνει επί τόπου προκειμένου να έχει άμεση γνώση των ερευνών.





ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...