Μεγάλο βήμα για τα 6G δίκτυα τηλεπικοινωνιών – Μηχανικοί πέτυχαν ακραίες ταχύτητες - celebs.gr

Breaking

Μεγάλο βήμα για τα 6G δίκτυα τηλεπικοινωνιών – Μηχανικοί πέτυχαν ακραίες ταχύτητες

featured image


Μπορεί ο κόσμος να βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια της υιοθέτησης του 5G, ωστόσο ήδη έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος στην ανάπτυξη του 6G.

Αναλυτικότερα, πρόσφατα, το 25ο Ινστιτούτο της Δευτεροβάθμιας Ακαδημίας Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Βιομηχανίας της Κίνας πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο για την ασύρματη αυτή τεχνολογία, καταγράφοντας στις εργαστηριακές δοκιμές του ταχύτητες ασύρματης μεταφοράς δεδομένων ύψους 100Gbps!

Η 6G τεχνολογία, η οποία αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της έως το 2030, θα βασίζεται πιθανότατα στα terahertz (THz), για την επίτευξη μεγαλύτερου bandwidth και βελτιωμένων επιδόσεων ασύρματης μετάδοσης. Ειδικότερα, για το 6G, οι εξεταζόμενες περιοχές συχνοτήτων περιλαμβάνουν τη ζώνη συχνοτήτων 7 έως 20 GHz, τη ζώνη W (πάνω από 75 έως 110 GHz), τη ζώνη D (110 έως 175 GHz), τις ζώνες μεταξύ 275 και 300 GHz και την περιοχή THz (0,3 έως 10 THz). Οι εν λόγω εργαστηριακές δοκιμές κατάφεραν την ασύρματη μεταφορά δεδομένων στα 100Gbps με μετάδοση των 10GHz και με χρήση της ασύρματης τεχνολογίας backhaul. Το πιο εντυπωσιακό; Θεωρητικά, το latency θα είναι μικρότερο ακόμη και από τα δίκτυα οπτικών ινών.



Κάπως έτσι, η χρήση του φάσματος των THz για το 6G θα μπορούσε να δώσει στα ασύρματα δίκτυα μέχρι και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ενσύρματων δικτύων. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, τα ενσύρματα δίκτυα μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον ακόμη και να καταστούν παρωχημένα. Φυσικά όμως, απαιτείται σημαντικός χρόνος και αρκετή χρηματοδότηση για την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι όσο το 6G ακόμη αναπτύσσεται, με διάφορα εργαστήρια ανά τον κόσμο να κάνουν πειράματα, και οι ήδη υπάρχουν ζώνες συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας επικαιροποιούνται για να κάνουν χρήση υψηλότερων ζωνών συχνοτήτων.





ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...